X

H “διαθήκη” του Οσάμα Mπιν Λάντεν

Σε ποιούς άφησε περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια ο ηγέτης της Αλ Κάιντα και για ποιο σκοπό.

Ant1news


Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διέθετε εκατομμύρια δολάρια, που είχε κρύψει στο Σουδάν και τα προόριζε για τη χρηματοδότηση του τζιχάντ, του «ιερού πολέμου» των ισλαμιστών, αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε την Τρίτη και δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών (DNI) δημοσιοποίησε , μέσω του ιστοτόπου της, σειρά εγγράφων που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, τον Μάιο του 2011.

Η «διαθήκη» του μπιν Λάντεν είναι χειρόγραφη, γραμμένη στα αραβικά και συνοδεύεται από ένα μεταφρασμένο κείμενο στα αγγλικά. Στο κείμενο , που δεν φέρει ημερομηνία, ο Οσάμα μπιν Λάντεν γράφει ότι διαθέτει «περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια».

«Έλαβα 12 εκατομμύρια δολάρια από τον αδελφό μου, Άμπου Μπακρ Μοχάμεντ Μπιν (Λάντεν) εκ μέρους της επενδυτικής εταιρείας Μπιν Λάντεν στο Σουδάν», σημειώνει και προσθέτει : «Ελπίζω ότι οι αδελφοί, οι αδελφές και οι θείες από την πλευρά της μητέρας μου θα σεβαστούν τη βούλησή μου και θα δαπανήσουν όλα τα χρήματα που άφησαν στο Σουδάν για τον τζιχάντ».

Σύμφωνα με την DNI τα έγγραφα αποδεικνύουν, με γενικό τρόπο, ότι «ακριβώς πριν από τον θάνατό του» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έδινε μεγάλη σημασία «στο να παρουσιάσει την αποδυναμωμένη οργάνωσή του ως ενωμένη» μολονότι το σχίσμα στους κόλπους της διευρυνόταν, κυρίως μετά την εμφάνιση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.