X

Γολγοθάς δίχως τέλος για τους πρόσφυγες

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση. Μήνυμα στήριξης από Τουσκ. Η Ελλάδα έχει σηκώσει υπέρμετρο βάρος, λέει ο Τσίπρας. Μουζάλας: Από χώρα διέλευσης, χώρα εγκλωβισμού η Ελλάδα.

Ant1news

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των προσφύγων καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στα μη οργανωμένα καταλύματα της Αττικής.

Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον τις 10.000, με τις συνθήκες παραμονής τους να εγκυμονούν και κινδύνους, αφού σχεδόν παντού έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης.

Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες δεν έχουν πια σκηνές και κοιμούνται μέσα στις λάσπες, ενώ το φαγητό και το νερό δεν επαρκούν. Και το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς οι διελεύσεις προς τη γειτονική χώρα εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ υπήρξε εκ νέου κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδος - Σκοπίων.

Το τελευταίο 24ωρο 500 πρόσφυγες πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ η ροή συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με αργούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 Γιωργος Γρηγοριάδης, πρόσφυγες καταγγέλλουν οτι Σκοπιανοί τους προσεγγίζουν και τους ζητούν 500 ευρώ ανα οικογένεια  για να τους περάσουν τα σύνορα και άλλα 200 ευρώ για να τους μεταφέρουν σε καταυλισμό της Σερβίας.

 

Περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο σήμερα στις 9:00 το πρωί ανερχόταν στους 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9:00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" μεταφέροντας 580 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον σταθμό του ηλεκτρικού του Πειραιά.

Το σκηνικό στο προσφυγικό αλλάζει πλήρως η δήλωση που έκανε χθες ο Γιάννης Μουζάλας. Ο υπουργός ουσιαστικά προετοιμάζει την ελληνική κοινωνία για συνύπαρξη με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ανακοινώνοντας ότι τα σύνορα της Ειδομένης δεν πρόκειται να ξανανοίξουν. Σήμερα, πάντως, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, σημείωσε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έθεσε το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ενώ σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα στους ευρωπαίους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε «υπερασπιζόμαστε την Συνθήκη Σένγκεν, που είναι βασικός πυλώνας της ΕΕ, αλλά παράλληλα τηρούμε πιστά το ευρωπαϊκό δίκαιο», λέγοντας ωστόσο χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε επαναπροωθήσεις στην θάλασσα».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα, ο κ. Τουσκ "απάντησε" σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα.

«Το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δώσει λύση. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.