X

Απέραντος “καταυλισμός” η Ελλάδα

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων μέσα σε μόλις 10 ημέρες! Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά, όπου στήνονται σκηνές. Κραυγή αγωνίας στην Ειδομένη. Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση.

Ant1news

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, με τον αριθμό των προσφύγων να παρουσιάζεται τριπλασιασμένος μέσα σε μόλις 10 μέρες.

Στις 23 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Μουζάλας είχε αποκαλύψει στον ΑΝΤ1 ότι περίπου 12.000 είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην Ελλάδα. Σήμερα, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δ. Βίτσας, τόνισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 31.842!

Στην Ειδομένη συνεχίζεται το "μαρτύριο της σταγόνας" καθώς το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες.

Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός, που έχει κατακλυσθεί από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς. Πάντως, αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Εν τω μεταξύ, όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός στον καταυλισμό της Ειδομένης, τόσο πληθαίνουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας. Φαγητό, νερό, τσιγάρα και σκηνές μετατράπηκαν σε είδη πολυτελείας. Έλληνες αλλά και μετανάστες εκμεταλλεύονται την τεράστια ζήτηση και από μέρα σε μέρα ανεβάζουν τις τιμές. Το υπουργείο Οικονομίας επέβαλε καθεστώς διατίμησης σε βασικά προϊόντα για να ελέγξει τους κερδοσκόπους.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου. Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρείς επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς. Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

 

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα Παρασκευή στις 9:00 το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9:0000 το πρωί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9:00 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Η κυβέρνηση από πλευράς της αλλάζει ρότα στη διαχείριση του προσφυγικού και σχεδιάζει πλέον τις επόμενες κινήσεις της, με το δεδομένο ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν επί ελληνικού εδάφους, για άγνωστο χρονικό διάστημα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Το πόσοι θα εξαρτηθεί από την Τουρκία, αν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα για ανακοπή των ροών, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

 

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για το θέμα, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό. Σήμερα το μεσημέρι, στις 14:00, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της Άγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από την έναρξη των εργασιών.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Σμύρνη, όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Προηγείται ωστόσο το σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, από το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να φύγει με κοινή ανακοίνωση για την κρίσιμη Σύνοδο της Δευτέρας.

Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, τονίζει την ίδια ώρα ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γερμανική εφημερίδα.