X

“Όμηρος” ενστάσεων και …βέτο η συναίνεση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Οι αιχμές, οι ενστάσεις κι οι αστερίσκοι για το κείμενο συμπερασμάτων. Τι ζητά κάθε αρχηγός. "Έφυγε νωρίς" το ΚΚΕ. Πάνω από 8 ώρες κρατά η σύσκεψη.

Ant1news

Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεχίζεται, έχοντας ήδη συμπληρώσει 8 ώρες διάρκειας, με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος αποχώρησε, να μελετούν το κείμενο που θα εκδοθεί ως ανακοίνωση από την Προεδρία για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών.

Το πρώτο σχέδιο για το κείμενο συμπερασμάτων απορρίφθηκε και τώρα συζητείται το δεύτερο, με όλες τις πλευρές να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, ωστόσο κάθε αρχηγός προβάλλει ενστάσεις και "βέτο" σε λέξεις και εκφράσεις, ενώ ορισμένοι ζητούν να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την ...επόμενη ημέρα απο την υιοθέτηση του "κοινού" σχεδίου δράσης για το Προσφυγικό, στο οποίο φαίνεται να έχουν ...συμφωνήσει οι αρχηγοί των περισσότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός  αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την κοινή ανακοίνωση θέτουν το εξής ζήτημα, ότι η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ανέφεραν σημειώνοτας ακόμα πως και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά ναι μεν ταυτίζεται με την κοινωνική γραμμή, ωστόσο ζητά σαφή αναφορά ώστε αυτά να δρομολογηθούν από μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε υπερ-υπουργό χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο όνομα, καθώς και ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών – τα ασυνόδευτα παιδιά. Το Ποτάμι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διευκρινίζει πως δεν εννοεί μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών. Τέλος, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τη σημερινή κατάσταση.

"Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και σε εσάς προσωπικά κ. Πρωθυπουργέ στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ειδικά το πρώτο εξάμηνο", φέρεται να είπε ο Στ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το παραδεχτεί δημόσια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κοινή ανακοίνωση η οποία συντάσσεται αυτή την ώρα δεν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

 Διαφώνησε και αποχώρησε ο Κουτσούμπας  

 

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η εξέλιξη αυτού του τεράστιου ζητήματος, όπως είναι το Προσφυγικό, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ «επιβεβαιώνονται όλες μας οι προβλέψεις από την αρχή, ότι οι αποφάσεις των ευρωπαίων και της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην χώρα».

«Καταθέσαμε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που απαντούν και στις αιτίες του προβλήματος και στο πως θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, αλλά και πως θα υπάρξει ανακούφιση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τους Έλληνες που υποφέρουν τόσα χρόνια από τις συνέπειες της κρίσης.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Έωνση για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ διαφωνεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, διότι οι προτάσεις τους δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις που πληρώνει ο λαός και η χώρα».

 

Με την αποχώρηση του κ. Κουτσούμπα ουσιαστικά τέλειωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης, καθώς «δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικός λόγος παραμονής του ΚΚΕ στην σύσκεψη», όπως είπε 

Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεχίζεται με τους υπόλοιπους αρχηγούς που μελετούν το κείμενο που θα εκδοθεί ως ανακοίνωση από την Προεδρία για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών, με τις πληροφορίες να λένε ότι δεν αναμένεται να υπάρχει κοινή θέση, ωστόσο γενικώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση των θέσεων της Κυβέρνησης και των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την στάση της χώρας στο Προσφυγικό εφεξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κοινή ανακοίνωση η οποία συντάσσεται αυτή την ώρα δεν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Τα στοιχεία που παρέδωσε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

 το Συμβούλιο ξεκίνησε στις 12:10, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Για περίποιυ δύο ώρες, ο Πρωθυπουργός απαντούσε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των Πολιτικών Αρχηγών επί των στοιχείων που τους παρέδωσε.

Οι πρώτες τοποθετήσεις των αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απο τον Αλέξη Τσίπρα η Κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας, με τον Πρωθυπουργό να απαντά πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις.

Με έναν δεκάλογο προτάσεων μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέθεσε στον διάλογο και πρόταση για συγκρότηση Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι μείζον να γίνει συζήτηση επί του Προσφυγικού, διότι πρέπει να προετοιμάσουμε τις θέσεις της χώρας για την Σύνοδο Κορυφής»

Απο την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε στους αρχηγούς «αν δεν αποφασίσουμε Οικουμενική Κυβέρνηση, εγώ δεν συζητάω για το Προσφυγικό».

Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σε ψηφοφορία το άιτημα Λεβέντη, το οποίο όμως απορρίφθηκε απο όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς.

Στο διάλλειμα που ακολούθησε κι ενώ οι αρχηγοί βρίσκονταν στον διάδρομο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στράφηκε προς το μέρος τους, λέγοντας «Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα; Όλα τα άλλα τα λύσαμε και θέλετε να συζητήσουμε μόνο για Προσφυγικό; Γιατί δεν δεχθήκατε την πρόταση μου;».

Πηγές από την Ένωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά απο το το τέλος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Οι αφίξεις και οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών:

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Βασίλης Λεβέντης έχοντας στο πλευρό του, τον γιο του Μάριο Γεωργιάδη.

Ακολούθησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο Προεδρικό με τις εξής προτεραιότητες: 

  • Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.
  • Να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα.
  • Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος και να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να "αναδειχθεί" η σημερινή πραγματικότητα.

Λίγο αργότερα μπήκε στο προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα θέσει κι επισήμως, δίνοντας και το όνομα του εκλεκτού, την πρόταση του για ορισμού υπερυπουργού, που θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο της στρατηγικής και των δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

Τέταρτος εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λίγο πριν τις 12.00 έφθασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» εάν ο πρωθυπουργός φέρει προς έγκριση τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αν και η ίδια είναι υπέρ της συγκρότησης εθνικού μετώπου. "Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε Εθνική τραγωδία", ήταν το μήνυμα της κας Γεννηματά.

Τελευταίος από τους αρχηγούς εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12.05 συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα στηριχθεί στον άξονα της ανάγκης να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό.

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει και προτάσεις για την αντιμετώπιση των μονομερών ενεργειών και στην ανάγκη να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά οι αποκλεισμοί χωρών από συναντήσεις που τις αφορούν, ενώ θα τονίσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει επιτάχυνση μετεγκατάστασης τόσο από την Ελλάδα όσο κι απευθείας από την Τουρκία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσων δικαιούνται άσυλο.

Η συνάντηση Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου και η ...αναμνηστική

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης υπήρξε και ένας "χαριτωμένος" διάλογος ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και στον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί, "για να μη λένε ότι δεν μιλάμε", όπως τόνισε γελώντας. "Αν και είμαι Μανιάτης, δεν κρατάω βεντέτα" απάντησε εκείνος και στάθηκε δίπλα στην κα Γεροβασίλη για μία φωτογραφία.

 

Άλλο αστείο στιγμιότυπο ήταν αυτό ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σήμερα τα γενέθλια του. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους χειραψίας του ψιθύρισε ότι κανονικά θα έπρεπε σήμερα να κεράσει. Εκείνος του απάντησε ότι έχει φροντίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική και η χαρά του Πάνου Καμμένου που διατύπωσε με καμάρι... στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι έχει χάσει 19 κιλά.