X

Κοινή γραμμή για τα αυτονόητα και ...με το ζόρι

"Αγκάθι" τα κλειστά κέντρα κράτησης όπου έκανε πίσω η Κυβέρνηση. Αποχώρηση Τσίπρα ζήτησαν τρεις αρχηγοί. Δηκτικό σχόλιο του Μαξίμου. Οι δηλώσεις των αρχηγών.

Ant1news

Συγκρατημένη ικανοποίηση στο Μαξίμου, διότι έστω και την «δωδεκάτη ώρα» - κι ενώ η Ελλάδα ήδη «βουλιάζει» από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί ανά την χώρα, μη μπορώντας να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη – επέφερε η μερική «εθνική συναίνεση» για τα …ελάχιστα και τα αυτονόητα που προέκυψε από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Βασικό συστατικό ωστόσο της θυελλώδους κι επεισοδιακής 8ώρης σύσκεψης των αρχηγών ήταν για άλλη μια φορά η πληθώρα διαφορετικών αφετηριών των αρχηγών, η επιμονή τους για θέματα συζήτησης ακόμη και λέξεις ή διατυπώσεις στο κείμενο συμπερασμάτων και η επιδίωξη επίτευξης διαφορετικών στόχων από το ζητούμενο – της χάραξης εθνικής γραμμής ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας κι ενώπιον μιας σειράς τετελεσμένων που έχουν «στριμώξει» την χώρα.

"Όμηρος' ενστάσεων και …βέτο η συναίνεση 

Το πρώτο σχέδιο για το κείμενο συμπερασμάτων απορρίφθηκε και αμέσως ετοιμάστηκε δεύτερο κείμενο, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, με τις περισσότερες πλευρές να καταβάλλουν προσπάθειες για έστω το ελάχιστο αποτέλεσμα σύγκλισης, ωστόσο κάθε αρχηγός πρόβαλλε ενστάσεις και "βέτο" σε λέξεις και εκφράσεις, ενώ ορισμένοι ζητούσαν να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την ...επόμενη ημέρα απο την υιοθέτηση του "κοινού" σχεδίου δράσης για το Προσφυγικό, στο οποίο φαινόταν απο νωρίς ότι είχαν ...συμφωνήσει οι αρχηγοί των περισσότερων κομμάτων.

 

Πηγές της ΝΔ τόνιζαν ότι υπήρξε κλίμα σύγκλισης, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες (θέμα όπου υπαναχώρησε η Κυβέρνηση), τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό προσφύγων - μεταναστών και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε μεν επιφυλάξεις «για το κατά πόσον ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών», ωστόσο έδειξε απο την αρχή διάθεση σύγκλισης προς έστω μια ελάχιστη κοινή γραμμή, ανέφεραν πηγές της ΝΔ. 

Το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά σε ότι αφορά την κοινή ανακοίνωση ήγειραν αξίωση να αναφέρεται σε αυτήν ότι η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει, μια Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που δεν αποδεχόταν η Κυβέρνηση.

 

Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερ-υπουργό για τον συντονισμό των δράσεων, χωρίς να κατονομάσει κάποιον υποψήφιο, καθώς και ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά, τονίζοντας ότι δεν εννοεί μόνο φροντίδα, σίτιση και διαμονή αλλά και εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων - μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των ροών, αλλά και να αναγνωρίσει ο ΑΛέξης Τσίπρας τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τη σημερινή κατάσταση.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης έθεσαν επιτακτικά ζήτημα αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου και αλλαγής κυβέρνησης, κάνοντας συνεργάτες του Πρωθυπουργού να απαντούν με δηκτικά σχόλια για τραγέλαφο και τρόικα εσωτερικού.

Πλήρως διαχώρισε την στάση του το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποχωρεί 2,5 ώρες πριν από την λήξη του Συμβουλίου, ενώ επιμένοντας να συζητηθούν όλα τα θέματα πέραν του Προσφυγικού και ζητώντας μονότονα την σύσταση Οικουμενικής Κυβέρνησης, ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για «συμβούλιο-φιάσκο».

Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, λέει το Μαξίμου

Στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά τις διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα. 

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι «λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη  Γερμανία  σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Μητσοτάκης: στροφή στον ρεαλισμό τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών

Συναινετικός αλλά  και έντονα επικριτικός προς την Κυβέρνηση ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά το τέλος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως είπε στις δηλώσεις του υπήρξε η ελάχιστη απαιτούμενη εθνική συναίνεση σημείωσε ωστόσο ότι «η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ως τώρα στο Προσφυγικό».

Τόνισε ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την τακτική της στον ρεαλισμό», ενώ επεσήμανε «διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για το κατά πόσον ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών, για το οποίο υπήρξε έντονη διαφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα στην διάρκεια του Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχει σαφής αναφορά στην ανακοίνωση σε ότι αφορά την ανάγκη ύπαρξης κλειστών κέντρων κράτησης».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου, ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση και η κοινή ανακοίνωση δεν αποτελεί λευκή επιταγή στα χέρια της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι η χώρα μας απαιτεί την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, την επιστροφή όσων δεν  πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, αλλά και την οικονομική ενίσχυση της χώρας για να διαχειριστεί το οξύτατο πρόβλημα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε λόγο για τις ευθύνες της Ευρώπης στην διαχείριση του προβλήματος και υπογράμμισε ότι η χώρα μας χρειάζεται συμμαχίες αυτή την περίοδο.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στα κρίσιμα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση, τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα κι αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα υλοποιήσει την εθνική γραμμή η οποία συναποφασίστηκε.

Διαφώνησε και αποχώρησε ο Κουτσούμπας από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η εξέλιξη αυτού του τεράστιου ζητήματος, όπως είναι το Προσφυγικό, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, περίπου 2,5 ώρες πριν απο την λήξη του Συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ «επιβεβαιώνονται όλες μας οι προβλέψεις από την αρχή, ότι οι αποφάσεις των ευρωπαίων και της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην χώρα».

«Καταθέσαμε τις προτάσεις του ΚΚΕ, που απαντούν και στις αιτίες του προβλήματος και στο πως θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, αλλά και πως θα υπάρξει ανακούφιση για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τους Έλληνες που υποφέρουν τόσα χρόνια από τις συνέπειες της κρίσης.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Έωνση για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ διαφωνεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, διότι οι προτάσεις τους δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις που πληρώνει ο λαός και η χώρα».

Θεοδωράκης: η πίεση της πραγματικότητας μετακίνησε την Κυβέρνηση στον ρεαλισμό

«Συμφωνήσαμε για μίνιμουμ εθνική γραμμή με βάσει τρεις άξονες» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά το τέλος του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών .

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι αυτοί είναι «αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους ή την χώρα προέλευσης τους και διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων των νησιών», σημειώνοντας με νόημα ότι «η πίεση της πραγματικότητας μετακίνησε την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις». Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα η πρόταση μας για υπουργό συντονιστή που θα βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί» αναφέροντας ωστόσο ότι δεν έριξε στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα.

«Η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες κι από την άλλη στέλνει μήνυμα ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι αρχηγοί ήταν πολλοί αυστηροί για την πολιτική της Κυβέρνησης το 2015». Αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής για τις χώρες που έχουν προβεί σε μονομερείς ενέργειες επιδεινώνοντας την κατάσταση στην χώρα κι εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει «να υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική και θα καλέσουμε την ΕΕ να προσδιορίσει τις ποινές αυτές».

Σημείωσε ακόμη ότι «στο ανακοινωθέν θα υπάρχουν μόνο τα πράγματα στα οποία υπάρχει συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι στα πρακτικά υπάρχουν οι θέσεις και οι κρίσεις όλων μας».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο βέτο, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αναφέρθηκε από τον Πρωθυπουργό πως αυτό είναι ένα όπλο που υπάρχει πάντα στο τραπέζι, διευκρίνισε όμως ότι ούτε υπάρχει εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό από τους αρχηγούς ούτε φαίνεται τελικώς ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκρίνει τέτοια λύση. Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια συσχετισμού του Προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές.

Καμμένος: σημαντικό ότι θα υπάρχει εθνική γραμμή για το Προσφυγικό

«Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του μια εθνική γραμμή στο Προσφυγικό, που αφορά στα ελάχιστα για το μείζον αυτό θέμα», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μετά απο το τέλος του Συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος «βασικός άξονας της κοινής θέσης είναι η απαίτηση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής, της μετεγκατάστασης προσφύγων και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, την συμφωνία για ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής – για την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει να έχει έδρα στην Αθήνα», ενώ όπως σημείωσε η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των πολιτικών αρχηγών, όπως αυτά της Φώφης Γεννηματά για να υπάρχει στο κείμενο σαφής αναφορά σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας τα χαρακτήρισε ως «μικροπολιτικά αιτήματα».

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς που εξήραν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Λεβέντης: Φιάσκο η συζήτηση

Φιάσκο χαρακτήρισε την σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώωνενώ αποκάλυψε ότι δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση που θα εκδώσει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά μα συζητηθούν και θέματα της οικονομίας, καθώς και το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Το θέμα όπως είπε ο κ. Λεβέντης έθεσε σε ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί ψήφισαν να γίνει συζήτηση μόνο για το προσφυγικό. "Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ενωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.  

Τέλος, τόνισε ότι «δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω έγινε μέσα. Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι».