X

Με ενιαία εθνική στρατηγική στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Μαραθώνια η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Διαφωνίες, "βέτο" και πιέσεις στο δρόμο για τη συνεννόηση. Ποιοι έθεσαν ζήτημα αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου.

Ant1news

Πάνω από οκτώ ώρες χρειάστηκε να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να καταλήξουν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όσο το προσφυγικό. Τι κι αν το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψαν οι κ.κ Κουτσούμπας και Λεβέντης. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για τη συνεννόηση που επετεύχθη έστω με το… στανιό!

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος: Να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, έχοντας ανά χείρας την εθνική θέση προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει: αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., αλλά και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

«Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του μια εθνική γραμμή στο Προσφυγικό, που αφορά στα ελάχιστα για το μείζον αυτό θέμα», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος μετά απο το τέλος του Συμβουλίου.

Η αντιπολίτευση διαφώνησε σε κάποια σημεία (βέτο – κυρώσεις), ενώ Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης επέμειναν στην ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που κατά τους ίδιους θα έπρεπε να αναφερθεί στην ανακοίνωση.

 

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης έθεσαν μάλιστα επιτακτικά ζήτημα αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου και αλλαγής κυβέρνησης, κάνοντας συνεργάτες του πρωθυπουργού να απαντούν με δηκτικά σχόλια για τραγέλαφο και τρόικα εσωτερικού.

Το πρώτο μάλιστα σχέδιο για το κείμενο συμπερασμάτων απορρίφθηκε και αμέσως ετοιμάστηκε δεύτερο κείμενο, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, με τις περισσότερες πλευρές να καταβάλλουν προσπάθειες για έστω το ελάχιστο αποτέλεσμα σύγκλισης.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΝΔ, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παρατηρήθηκε κλίμα σύγκλισης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε μεν επιφυλάξεις «για το κατά πόσον ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε υπερ-υπουργό για τον συντονισμό των δράσεων, χωρίς να κατονομάσει κάποιον υποψήφιο, ενώ πλήρως διαχώρισε την στάση του το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποχωρεί 2,5 ώρες πριν από την λήξη του Συμβουλίου. Ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για «συμβούλιο-φιάσκο».

 

Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων καλούν την Ε.Ε. «να επιβάλλει σ' όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες». 

Όπως τονίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  «Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία», συμπληρώνουν.

Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη αναθεώρησης «καταλλήλως» της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, «ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».