X

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο

Η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Ant1news


Να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο επιχειρεί η Τουρκία με απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, που κατέθεσε στις 15 Φεβρουαρίου, στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα των νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στη Συμμαχία.

 Με βάση το έγγραφο, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Άγκυρα ζητεί ελληνικά νησιά να μην αποκαλούνται με την ονομασία τους αλλά με γράμματα ή αριθμούς. Να μην χρησιμοποιεί, δηλαδή, η Συμμαχία ονόματα «με τρόπο, ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Προφανώς η Τουρκία αναφέρεται έμμεσα σε 16 μικρά νησιά στα οποία έχει δώσει ονόματα, όπως Ίμια/Καρντάκ.

Απαιτεί, επίσης, να μην ελλιμενίζονται τα νατοϊκά πλοία στα Δωδεκάνησα, τα οποία  θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ο εναέριος χώρος του Αιγαίου να αποκαλείται «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ». Ταυτοχρόνως, δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων, ούτε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση σχεδόν στο μισό Αιγαίο.