X

Ώρα μηδέν για το προσφυγικό

Πιστοποιημένοι 5.245 πρόσφυγες στα νησιά έτοιμοι για αναχώρηση. Δύο ακόμα πλοία στον Πειραιά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο στη Σύνοδο λέει ο Κοτζιάς. Αίσθηση από το εξώφυλλο του Der Spiegel.

Ant1news

Εφιαλτικές σκηνές εξακολουθούν να διαδραματίζονται στην Ειδομένη, όπου οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 13.000. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε να κηρυχθεί ο Νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πραγματικά συγκλονιστικές είναι οι εικόνες με τα μικρά προσφυγόπουλα, που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, δυστυχώς χωρίς δικαίωμα επιλογής. Κοιμούνται στους δρόμους, παίζουν στις λάσπες, περπατούν άπειρα χιλιόμετρα και δίνουν μάχη με την πείνα και τις κακουχίες.

Το προσφυγικό τσουνάμι είναι έτοιμο να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του. Χωρίς, όμως, ορατό τέλος. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση που έκανε ο Επίτροπος για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπολογίζοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα φθάσουν στη χώρα μας, άλλοι 100.000 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, με 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες πιστοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρήκε η Κυριακή τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.550. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 542.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

 

Στο μεταξύ, χθες Σαββάτο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκαν με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Στο σύνολο τους οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

Εξάλλου, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό "Εξπρές Πήγασος" στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. «Το βέτο είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης. Εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο», τονίζει σε συνέντευξή του.

 

Κι ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να προσβλέπει σε ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό στη Σύνοδο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορεί με εξώφυλλο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ως ένα φρούριο με ψηλά ορθωμένα τείχη, έξω από τα οποία συνωστίζονται οι πρόσφυγες. Στη μέση βρίσκεται η Ακρόπολη, πάνω από την οποία κυματίζει η σημαία της ΕΕ. Από την Ακρόπολη ξεπροβάλει και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία χαιρετά τα πλήθη προσφύγων που συνωστίζονται έξω από την περίκλειστη ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung γράφει σήμερα ότι η Τουρκία φέρεται έτοιμη να δεχθεί επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα, κάτι που θα διευκολύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιήσουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη συνάντηση που θα έχουν στη Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη.

Τον οδικό χάρτη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό περιγράφει με επιστολή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στις προτεραιότητες, όπως αναφέρει, είναι η συνεργασία με την Τουρκία και η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.