X

Διαπραγμάτευση από την αρχή με πολλά “αγκάθια”

Μόνο ο Τσακαλώτος στο πρώτο ραντεβού. Το απόγευμα ο Κατρούγκαλος, Γιατί δεν είδε το κουαρτέτο ο Σταθάκης. Επί τάπητος δημοσιονομικό κενό, κύριες συντάξεις και φορολογικό.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Το νέο ψαλίδισμα όλων των συντάξεων, η πλήρης απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων, η καθιέρωση νέας επαχθέστερης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και ο τελικός προορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού έως το 2018 είναι οι μεγάλες προτεραιότητες των δανειστών στη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με τις ελληνικές αρχές.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης πέρασαν το κατώφλι του κεντρικού ξενοδοχείου όπου γίνονται οι επαφές με το κουαρτέτο, όπου είχαν μια κατ΄  ιδίαν συνομιλία, οι δυο τους, στην καφετέρια του ξενοδοχείου για περίπου μισή ώρα. Στην συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε την άγουσα για την αίθουσα όπου τον ανέμεναν οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης έφυγε απο το ξενοδοχείο, χωρίς ποτέ να συναντήσει το κουαρτέτο.

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε ξαφνική αδιαθεσία διαψεύστηκαν απο το περιβάλλον του Γ. Σταθάκη. Το πρώτο πιάτο στην νέα φάση της διαπραγμάτευσης είναι το δημοσιονομικό κενό και το φορολογικό, σε συνάρτηση με την μεταρρύθμιση σε συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, γι΄ αυτό και δεν κρίθηκε σκόπιμη μια συνάντηση σήμερα του κ. Σταθάκη με τους πιστωτές.

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου διήρκεσε περίπου δύο ώρες και όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών έγινε "μια πρώτη εισαγωγική συζήτηση και ετέθη η ατζέντα των επαφών του κουαρτέτου".

Ολα ανοιχτά στο ασφαλιστικό

Αμέσως μετά, τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών επισκέφθηκαν τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Εργασίας, υπό τον Γ.Γ. του Υπουργείου, κ. Φράγκο, με αποστολή να ενημερώσουν το κουαρτέτο για τις νεότερες εξελίξεις και τις επικαιροποιημένες ελληνικές προτάσεις. Ακολούθησε η συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η διαπραγμάτευση έβγαλε 4 "αγκάθια".   

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν εκτός από την κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων, την μείωση και των κύριων συντάξεων παλαιών και νέων αλλά και την αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για να λάβει κάποιος την εθνική σύνταξη.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι οι δανειστές ζητούν μείωση έως 50% στις συντάξεις πράγμα στο οποίο ανθίσταται η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα  και με το σχέδιο Κατρούγκαλο οι μειώσεις είναι από 15 έως 30%. 

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για το Σάββατο στις 11:30, ενώ Πέμπτη θα γίνουν συναντήσεις του γ.γ. Ν. Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια.

"Φωτιά" το φορολογικό

Σε ότι αφορά το φορολογικό οι νέες φορολογικές κλίμακες για το εισόδημα, η εισφορά αλληλεγγύης και η φορολόγηση των ενοικίων είναι από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν.

Η πρόταση είναι να επιβληθεί ο ανώτατος μέχρι σήμερα συντελεστής 42%, από τις 30.000 ευρώ και όχι από τις 42.000 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ για εισοδήματα πάνω από 60.000 ή 65.000 να μπει συντελεστής 50%.

Στα «κόκκινα» δάνεια από την μια υπάρχει η ασφυκτική  πίεση της τρόικας για πώληση όλων των δανείων σε funds, η κυβέρνηση όμως επιμένει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο δημοσιονομικό κενό, που αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα αγκάθια, προσδιορίζεται από το ΔΝΤ περί τα 8 με 9 δις σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που το προσδιορίζουν περί τα 3 δις ευρώ.



Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 17.30 με αντικείμενο αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Δύο ώρες αργότερα, στις 19.30, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα