X

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης αποκαλύπτει το Spiegel

Πού και πότε θα μεταφερθούν. Έκρυθμη η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό των 14.000 ψυχών, που βουλιάζει στα λασπόνερα. Ποιοί μιλούν και για "υγειονομική απειλή".

Ant1news

Κλείνει πλέον ερμητικά ο λεγόμενος “Βαλκανικός Διάδρομος”, μετά την απόφαση της Σλοβενίας και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει η εκκένωση της Ειδομένης, για την οποία είχε κάνει σαφή αναφορά ο Δημήτρης Βίτσας την Δευτέρα) από τους πρόσφυγες και η μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας, γράφει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Στην Ειδομένη ζουν περίπου 13.000 πρόσφυγες υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας. Όπως δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα. Η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».

 

800 ευρώ ζητούν οι διακινητές από πρόσφυγες στην Ειδομένη

Τα νέα κέντρα φιλοξενίας ωστόσο δεν αρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες, μιας και σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια. Από αυτούς 6.830 έχουν καταγραφεί σε νησιά του Αιγαίου, ενώ 8.340 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στο νομό Αττικής. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στην Αττική ζουν σε τρία κέντρα μετεγκατάστασης στην Αθήνα και κάποιοι άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Πολλοί πρόσφυγες ωστόσο είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια και απευθύνονται σε διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, οι συναντήσεις διακινητών και προσφύγων γίνονται σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους, σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας. Για 800 ευρώ οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι περίπου σε οκτώ ώρες πεζοπορίας θα έχουν φθάσει στο Σελεμλί, στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη

Η έλλειψη φαγητού, πόσιμου νερού, οι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και η χαμένη ελπίδα συντελούν στο να δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρίσκονται πάνω από 8.500 πρόσφυγες, ενώ συνολικά στην χώρα είναι εγκλωβισμένοι 35.945 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και οι εντάσεις μεταξύ προσφύγων είναι αναπόφευκτες.  Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στην Ειδομένη οι πρόσφυγες. 

Ο πόνος στα πρόσωπα των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους δίνουν μάχες για ένα κομμάτι ψωμί και ένα φρούτο, που θα σβήσει για λίγο την πείνα τους.

Στην τελευταία συμπλοκή, δύο οικογένειες ήρθαν στα χέρια με ξύλα και πέτρες, επειδή η μία κατάφερε να πάρει τρόφιμα σε αντίθεση με την άλλη.

 

Απέραντος λασπότοπος η Ειδομένη

Με τα σύνορα προς το βαλκανικό διάδρομο να παραμένουν κλειστά η κατάσταση στην Ειδομένη είναι δραματική.

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος όλων εκείνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή με τις βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες μέρες να μετατρέπουν τον προσφυγικό καταυλισμό σε ένα απέραντο λασπότοπο στο οποίο στιβάζονται πάνω από 13.000 ανθρώπινες ψυχές.

Η κατάσταση είναι εκηρκτική, με την απογοήτευση και την οργή να συνυπάρχουν καταστρέφοντας τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Η πείνα στην Ειδομένη  θερίζει και η αισχροκέρδια δεν έχει όριο ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανησυχτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες  υγιεινής.

 

 

Οπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές από εθελοντικές οργανώσεις πολλά παιδάκια αρρώστησαν τις τελευταίες μέρες, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό και μέσα στις βρεγμένες σκηνές, κοιμούνται παιδιά και έγκυες. Στο νοσοκομείο του Κιλκίς μεταφέρθηκαν 14 προσφυγόπουλα (μαζί με τους συνοδούς τους), γεμίζοντας ασφυκτικά τη μικρή μονάδα. Επειτα από μέρες απουσίας της Πολιτείας έφτασαν τη Δευτέρα δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να πραγαμτοποιηθούν εξετάσεις.

 

 
Σύμφωνα με τις εθελοντικές οργανώσεις οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ξεπερνούν τις 13.000-14.000.

Στο λιμάνι του Πειραιά το "Αριάδνη" με 529 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 74 άτομα από τη Ρόδο και 70 από την Κω.

Πολλούς από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν από το "Αριάδνη" στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού περίπου 3070 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε-2 είναι γεμάτος με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω απ αυτόν.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να διανέμουν εντός της ημέρας ξηρά τροφή, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.