X

Με… προκηρύξεις θα “αδειάσει” η κυβέρνηση την Ειδομένη

«Θα ενημερώσουμε τους πρόσφυγες με προκηρύξεις για να φύγουν από την Ειδομένη» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ant1news


Μέσω προκηρύξεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να πείσει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στον Alpha 9.89,  υπογράμμισε την αδυναμία να πειστούν οι πρόσφυγες πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ερμητικά κλειστά και όπως εξήγησε «θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια. Υπόψη από τους 13.000 στην Ειδομένη, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους. Θα πάμε και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους, γιατί πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στο κάτω- κάτω ένας νομός, ο νομός Κιλκίς, να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο».

«Γίνονται συνεχώς καταυλισμοί, πρόσθεσε ο υπουργός, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων, για να υποστηριχθούν καλύτερα και να μην υπάρξουν αντιδράσεις από πιθανά προβλήματα. Τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, ο ελληνικός λαός έχει φανεί ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός και αυτός που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης είπε ο κ. Τόσκας.

Παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο προσφυγικό, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση «ελεγχόμενη», εκτιμώντας πως «θα γίνεται περισσότερο ελεγχόμενη όσο περνάει ο καιρός».

«Οι ροές σ’ έναν βαθμό συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν τόσο γρήγορα, γιατί παίζονται διάφορα παιχνίδια και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς και οι αντιθέσεις… Καθένας κοιτάζει να δέσει το γεωπολιτικό του συμφέρον και να δέσει και το οικονομικό του συμφέρον» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.