X

Φοροεπιδρομή σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ζητούν οι δανειστές

Ζητούν "τσεκούρωμα" του αφορολόγητου. Δείε παραδείγματα. Ποιοί επιβαρύνονται. Σε εξέλιξη το ραντεβού με το κουαρτέτο για τα κόκκινα δάνεια.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τεράστιες επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση αφού η τρόικα ζητά να επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα από 7.000 έως και 25.000€ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές πρότειναν στον υπουργό Οικονομικών μείωση του έμμεσου αφορολογήτου των 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα, μέσω του «ψαλιδίσματος» της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές ζητάνε να περιοριστεί η έκπτωση φόρου στα περίπου 1.500 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το έμμεσο αφορολόγητο υποχωρεί δραματικά στις 7.000 ευρώ! Στόχος δεν είναι άλλος από το φορολογηθούν όσοι βρίσκονται σήμερα στη ζώνη των 7.000- 9.500 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα που κινείται στα επίπεδα των 500- 680 ευρώ και απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Η τρόικα θεωρεί ότι η έκπτωση φόρου είναι στρεβλή και άδικη για όσους έχουν εισόδημα άνω των 21.000€ τον χρόνο. Σήμερα η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ ισχύει στο ακέραιο ως τις 21.000 ευρώ εισόδημα κι από εκεί και πάνω «σβήνει» κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται τελείως για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όμως για να μην υπάρχουν απώλειες εσόδων, η σταθερή αυτή έκπτωση θα πρέπει να πέσει στα επίπεδα των 1.500 ευρώ ήτοι να αφήσει ακάλυπτα ακόμα και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Παραδείγματα

Σήμερα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ έχει αναλογούντα φόρο 3.300 ευρώ, αλλά με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται στα 1.200 ευρώ. Με την πρόταση του Κουαρτέτου, ο ίδιος άνθρωπος θα επιβαρυνθεί με 1.800 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ παραπάνω. 

Όμως οι επιβάρυνση δεν είναι μόνο αυτή, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος συντελεστής 22% δεν καλύπτει εισοδήματα έως 25.000 ευρώ- όπως ισχύει σήμερα και όπως προβλέπει το ελληνικό σχέδιο- αλλά σταματάει στις 22.000 ευρώ και από εκεί και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 32%.

 

Αυτό σημαίνει για κάποιον που έχει εισόδημα 25.000€ τον χρόνο ότι ο φόρος που του αναλογεί σήμερα είναι 5.500 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.700 ευρώ (2.100 - 400 ευρώ λόγω υπέρβασης των 21.000 ευρώ κατά 4.000 ευρώ) τελικά επιβαρύνεται με 3.800 ευρώ. Τι θα συμβεί με την πρόταση των δανειστών; Ο φόρος θα φτάσει στις 5.800 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.500 ευρώ (σταθερή για όλα τα εισοδήματα) θα φτάσει στις 4.300 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ παραπάνω.

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο μάλλον ξαφνιάστηκε, αν όχι να εξοργίστηκε, αφού αυτή η πρόταση της τρόικας χτυπάει στον σκληρό πυρήνα των ελληνικών θέσεων ήτοι την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι χτυπούν τα χαμηλά και όχι τα υψηλά εισοδήματα είναι το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν συζητάνε καν ανώτατο συντελεστή 55%, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί ως κίνητρο φοροδιαφυγής και αντιπροτείνουν στη χειρότερη περίπτωση 48 με 50%, που σε συνδυασμό με την κλίμακα της έκτακτης εισφοράς οδηγεί σε συνολικό ανώτατο συντελεστή 56 έως 60%.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Λίγο μετά τις 11:00 ξεκίνησε η συνάντηση των δανειστών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια, ενώ σε άλλη αίθουσα, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης με τεχνικά κλιμάκια, έχουν θέσει επί τάπητος τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Για τα κόκκινα δάνεια, το κουαρτέτο ζητά την πλήρη απελευθέρωση της ευχέρειας πώλησης απο τις τράπεζες σε τρίτους όλων των κατηγοριών δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών), απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση ως και τρία έτη της προστασίας δανείων πρώτης κατοικίας, αλλά και κοκκινων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

 

Η ελληνική πλευρά έχει συστήσει επιτροπή στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών κι Οικονομίας, καθώς και της ΤτΕ για να εξεταστούν τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη και να προτείνει βελτιώσεις και εππικαιροποιήσεις σε ότι αφορά το καθεστώς των κόκκινων δανείων.

Σήμερα, στο επίκεντρο των ραντεβού του κουαρτέτου θα βρεθούν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει ραντεβού με τον Τρύρωνα Αλεξιάδη για την σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων, μόλις μία ημέρα μετά την προαναγγελία του Γιώργου Πιτσιλή ότι η ΓΓΔΕ θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή.