X

“Βουλιάζουν” στη λάσπη τα όνειρα των προσφύγων

"Γροθιά στο στομάχι" η φωτογραφία του νεογέννητου. Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη. Ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο, αναφέρουν προσφυγές.  Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά.

Ant1news

Στον απέραντο λασπότοπο της Ειδομένης θάβονται ακόμη μία μέρα περισσότερα από 14.000 όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει σε οριακό σημείο με τη ζωή των εγκλωβισμένων ανθρώπων να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η νύχτα που πέρασε ήταν δραματική αφού η βροχή δε σταμάτησε να πέφτει πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

Όλη τη νύχτα πρόσφυγες και άνθρωποι των ΜΚΟ έδιναν μάχη προκειμένου να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά και τα μωρά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο.

Ταυτόχρονα, δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, αφού οι συνθήκες που επικρατούν στο προσφυγικό καταυλισμό είναι άθλιες.

 

 

 

 

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.  Η πείνα και η δίψα εξαθλιώνει τους πρόσφυγες που περιμένουν στις ουρές για ένα κομμάτι ψωμί.

 

 

 

 

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στον Πειραιά

Σε 3.660 ανέρχονταν το πρωί οι πρόσφυγες που είχαν καταλύσει σε στεγασμένους χώρους αλλά και σκηνές στον ΟΛΠ, σύμφωνα με την καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος και χωρίς να έχει προσμετρηθεί σε αυτήν, η άφιξη άλλων 889 ατόμων που αποβιβάστηκαν το πρωί από δύο πλοία.

Ωστόσο, τουλάχιστον 1000 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σήμερα με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένα κέντρα και ξενοδοχεία προσωρινής φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια να αποσυμφοριστούν οι χώροι προσωρινής στέγασης που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ.

Συγκεκριμένα 686 άτομα μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο οργανωμένης φιλοξενίας σε πρώην στρατόπεδο στη Μαλακάσα ενώ άλλα 155 άτομα σε ξενοδοχεία στο Πόρτο Χέλι και στον Ισθμό της Κορίνθου.

Το μεσημέρι τρία πούλμαν μετέφεραν 162 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κόνιτσα.

 

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Σύσκεψη, υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εξέφρασαν τη βούληση να εμπλακούν στη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία. Μάλιστα, κάποιοι πρότειναν χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ αναμένεται όλοι οι δήμοι αφού προχωρήσουν σε καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και κτιρίων να υποβάλλουν γραπτό υπόμνημα προς την Περιφέρεια.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που να δίνεται το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση για ενεργή εμπλοκή της στη συγκεκριμένη διαχείριση των μεταναστών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Τέλος, εκφράστηκε η άποψη από τους δημάρχους, η κεντρική αποθήκη που έχει δημιουργηθεί στο τάε κβον ντο για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες να λειτουργήσει ως κεντρικός σταθμός διαχείρισης για όλα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

 

 

 

 

 

 

“Στα ύψη” ο αριθμός των “εγκλωβισμένων” στα νησιά

Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, βρίσκονταν 7614, έναντι 7583 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες.

  

Τόσκας: Σε 1-2 εβδομάδες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη

Ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες "βλέπει" ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Σχεδόν μισό εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ, αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 2007.

 

Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ κατέγραψε μια μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη αλλά σημείωσε μια απότομη αύξηση των αφίξεων στην Ισπανία από το Μαρόκο, αν και οι αφίξεις αυτές είναι σε χαμηλό επίπεδο. Καταγράφηκαν 2.800 παράτυπες διελεύσεις το τέταρτο τρίμηνο (του 2015) στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ανέφερε, αριθμός ρεκόρ για αυτή την εποχή και ο διπλάσιος αριθμός εκείνων που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2014.

«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο»

«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» μονολογεί ηλικιωμένη Σύρια, που ακουμπώντας στο μπράτσο του συζύγου της προχωρά προς την τεράστια ουρά προσφύγων που έχει σχηματιστεί εκεί, όπου γίνεται η διανομή φαγητού, στον καταυλισμό της Ειδομένης.
«Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο...» λέει η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί, την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.

 

Η σιδηρόφρακτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και πλέον οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί νιώθουν πως βιώνουν έναν δεύτερο πόλεμο.

Πρακτορεία συνεχίζουν να πουλάνε εισιτήρια σε πρόσφυγες για Ειδομένη

Συνεχίζουν να πουλάνε αδρά εισιτήρια για Ειδομένη στους πρόσφυγες και μετανάστες, τα παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων που άνοιξαν στη Μυτιλήνη τους τελευταίους μήνες.
Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα, επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Έρευνες αδιάφθορων για εμπλοκή αστυνομικών στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

Οι καταγγελίες προσφύγων σε ΜΜΕ ότι στα κυκλώματα που οργανώνουν τις χερσαίες μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών από την Αττική προς την Ειδομένη, υπάρχει εμπλοκή και αστυνομικών, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και την αποστολή κλιμακίου των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ στη Λέσβο προκειμένου να κάνει τις σχετικές έρευνες.

Οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι τουριστικά πρακτορεία ( πιθανώς και "μαϊμού") τους έκοψαν εισιτήρια για Ειδομένη στη Λέσβο ενώ υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων και φθάνοντας στον Πειραιά δεν κατάφεραν ούτε να ταξιδέψουν αλλά  ούτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. 

 

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ε. Ζαχαρής ζήτησε μάλιστα και τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για το αν στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης τους υπάρχουν τέτοια κυκλώματα εκμετάλλευσης προσφύγων και αν υπάρχει αξιόποινη δράση αστυνομικών.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του κ. Ευάγγελου Ζαχαρή:

"Επειδή στα ΜΜΕ μεταδόθηκαν εκτενή ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία έχει αναπτυχθεί  από γραφεία τουρισμού και στην περιοχή του Πειραιά παράνομη δραστηριότητα εκμετάλλευσης προσφύγων αναφορικά με την μεταφορά τους κυρίως προς τον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης με λεωφορεία, στα οποία μάλιστα αναφέρεται και αξιόποινη συνέργεια αστυνομικών οργάνων, παρακαλούμε όπως παραγγείλετε άμεσα την κατά νόμο διερεύνηση της υπόθεσης και σε περίπτωση τελέσεως αξιόποινων πράξεων την βεβαίωση τούτων, αυστηρά κατά την διαδικασία των άρθρων 417 επομ. ΚΠΔ"  

Με… προκηρύξεις θα “αδειάσει” η κυβέρνηση την Ειδομένη

Μέσω προκηρύξεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να πείσει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στον Alpha 9.89,  υπογράμμισε την αδυναμία να πειστούν οι πρόσφυγες πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ερμητικά κλειστά και όπως εξήγησε «θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια. Υπόψη από τους 13.000 στην Ειδομένη, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους. Θα πάμε και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους, γιατί πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στο κάτω- κάτω ένας νομός, ο νομός Κιλκίς, να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο».

«Γίνονται συνεχώς καταυλισμοί, πρόσθεσε ο υπουργός, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων, για να υποστηριχθούν καλύτερα και να μην υπάρξουν αντιδράσεις από πιθανά προβλήματα. Τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, ο ελληνικός λαός έχει φανεί ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός και αυτός που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης είπε ο κ. Τόσκας.

Παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο προσφυγικό, αλλά χαρακτήρισε την κατάσταση «ελεγχόμενη», εκτιμώντας πως «θα γίνεται περισσότερο ελεγχόμενη όσο περνάει ο καιρός».

«Οι ροές σ’ έναν βαθμό συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν τόσο γρήγορα, γιατί παίζονται διάφορα παιχνίδια και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς και οι αντιθέσεις… Καθένας κοιτάζει να δέσει το γεωπολιτικό του συμφέρον και να δέσει και το οικονομικό του συμφέρον» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ποτάμι: Η Ελλάδα σε καραντίνα και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Το Ποτάμι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στην ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική Τσίπρα.

«Η φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία ένοπλων ιταλικών τμημάτων (για πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40) δείχνει την πλήρη απομόνωσή μας στην ΕΕ. Όταν χώρες που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές ροές και ήταν μέχρι πρότινος στο πλευρό της Ελλάδας-όπως η Ιταλία- κρατούν αυτή τη στάση, αποδεικνύεται πόσο παραπλανητικές είναι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα και πόσο αποτυχημένη η πολιτική του. Η χώρα έχει μπει σε διεθνή καραντίνα και η ευθύνη ανήκει ακέραια στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Υγειονομικός σχεδιασμός για τους πρόσφυγες

Σε υγειονομικό σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε Ελληνικό, λιμάνι Πειραιά και Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), μετά την επιτόπια αυτοψία που διενήργησαν οι υπηρεσίες Υγείας.

Ειδικότερα, στο Ελληνικό και στον χώρο του baseball, λειτουργεί ιατρείο, στο οποίο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες τις πρωινές ώρες, μεταξύ 10:00 - 14:00 οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το απόγευμα από τις 16:00 - 24:00 στο χώρο βρίσκονται η Waha International και η ΜΚΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω.

Στον χώρο του χόκεϋ λειτουργεί ιατρείο, με παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαθέτει γιατρό και νοσηλευτή, καθημερινές από 09:00 - 14:00 και των ΓτΚ από 16:00 - 20:00 καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο η κάλυψη γίνεται από τους ΓτΚ μεταξύ 10:00 - 14:00 και από 16:00 - 19:00.

Στον χώρο των αφίξεων, ετοιμάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ιατρείο το οποίο ανέλαβαν να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια από 10:00 - 14:00 η ΜΚΟ Fair Planet, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και επικουρικά η Waha International, από 14:00 - 16:00 το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας και από 16:00 - 20:00 οι ΓτΚ. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου θα διαθέσουν φαρμακευτικό υλικό.

Το ΕΚΕΠΥ σε καθημερινή βάση θα έχει Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Ελληνικού τα απογεύματα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ορίσει Συντονιστή Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές από 09:00 - 14:00.

 

Χώρος Λιμένα Πειραιώς

Στην Πύλη Ε1 λειτουργεί ιατρείο. Στο ιατρείο παρέχουν υπηρεσίες γιατροί από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους, 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΓ), από τις 08:00 - 00:00, με διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, καθώς και νοσηλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια από 08:00 - 12:00, η ΑΕΜΥ από 12:00 - 16:00, γιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00 - 19:00, ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00 - 00:00.

Παράλληλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές από 08:00 - 22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος, που παραχωρήθηκε από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει ως φαρμακείο.

Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στην Πέτρινη Αποθήκη, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει την πρωινή βάρδια με γιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ.

 

Στην Πύλη Ε2, δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού, παρέχει παιδιατρική κάλυψη από τις 09:00 - 23:00 και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του επιχειρούν καθημερινά από 09:00 - 23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή.

Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7 σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών - Διασωστών του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, από 17:00 - 23:00.

Το ΕΚΕΠΥ, σε καθημερινή βάση, θα έχει συντονιστή πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Λιμένα τις απογευματινές ώρες, ενώ από την ΑΕΜΥ, έχει οριστεί Συντονιστής Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφερθεί να καλύψει με συντονιστή πεδίου τον ίδιο χώρο για τις καθημερινές.

«Ο ανωτέρω σχεδιασμός είναι δυναμικός, επομένως θα προσαρμόζεται αναλόγως των αναγκών, αλλά και της διαθεσιμότητας όλων των φορέων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα εφαρμόζεται αντιστοίχως σε κάθε σημείο άτυπου καταυλισμού και δομής προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων - μεταναστών στην επικράτεια.

 

Βόρεια Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην Β. Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες, επιτόπια καταγραφή των αναγκών από κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ όπου διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα.

Ειδομένη: Δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από χθες δραστηριοποιούνται 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων.

Επίσης, σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εκφράστηκε η επιθυμία από μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Κιλκίς και Θεσσαλονίκης να καλύψουν και απογευματινή βάρδια στις 2 κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Ειδομένη, παρατηρείται κυρίως, έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση συντονιστή πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ και την εκπόνηση προγράμματος βαρδιών σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα): Πρόκειται για οργανωμένο Κέντρο, κάτω από την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο.

Χέρσο Κιλκίς (Στρ. Μαζαράκη): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές ιατροί από το Κιλκίς, όπως επίσης και ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες , παιδιατρικής κάλυψης.

Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου): Είναι οργανωμένο Κέντρο από τον στρατό και το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και γιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.