X

Bίτσας: Ελπίζω σε μία εβδομάδα να μην υπάρχουν πρόσφυγες στην Ειδομένη

«Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία για την απομάκρυνση των προσφύγων». Τι είπε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ant1news

Αισιόδοξος ότι την άλλη εβδομάδα το θέμα της Ειδομένης θα έχει λήξει εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση Δημήτρης Βίτσας προσθέτοντας ότι χθες από την περιοχή έφυγαν 400 άνθρωποι με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας η απομάκρυνση των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με πειθώ καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί βία.

«Αυτό πρέπει να γίνει με την πειθώ και περισσότερους διερμηνείς. Καταρχήν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη» είπε και αναφορικά με την απομάκρυνσή τους τόνισε: «εμείς χημικά και βία σε παιδιά και σε ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από ένα πόλεμο και προσπαθούν να βρουν ένα καταφύγιο δεν θα χρησιμοποιήσουμε». 

Ο κ. Βίτσας συμπλήρωσε , μιλώντας στο Mega, ότι σύντομα «θα διαθέτουμε δομές φιλοξενίας 50.000 ατόμων, από τις 32.000 που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή» και ξεκαθάρισε ότι στη Θράκη για εθνικούς λόγους δεν θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας.

«Ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος ακόμη κι αν αύριο το πρωί σταματήσει, δεν θα επιλυθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μιλάω για 2-3 μήνες» τόνισε ο κ. Βίτσας φέρνοντας ως παράδειγμα το σεισμό της Αθήνας  όπου «αποκαταστάθηκαν πλήρως τα πράγματα μετά από δύο χρόνια...».

Αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, επισήμανε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση, ίσα - ίσα με την παρουσία του ΝΑΤΟ είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί επαληθεύονται όσα λέγαμε».

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Περίπου 1.760 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ άλλοι 200 πρόσφυγες από τη Χίο κατέφθασαν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star patmos.

Εντός της ημέρας αναμένεται επίσης από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας". Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση μεταφέρει 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και σήμερα μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες θα διανείμουν ξηρά τροφή, ενώ δύο ομάδες από τον ΟΗΕ θα μεταβούν στους επιβατικούς σταθμούς προκειμένου να δώσουν πληροφόρηση στους μετανάστες και πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, για το πως μπορούν να αιτηθούν άσυλο ή αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους και πως μπορεί να γίνει αυτό.