X

Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη

Συναγερμός μετά το κρούσμα ηπατίτιδας. ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν υπάρχει δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εμφανίστηκαν περιστατικά λεπτοσπείρωσης. Πάνω από 44.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα.

Ant1news

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ειδομένη μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο κοριτσάκι το οποίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters για δεύτερο κρούσμα δεν επιβεβαιώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε ο πρόεδρός του Θανάσης Γιαννόπουλος στον ΣΚΑΙ, δεν υπάρχει δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα στο μέλλον.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν θα γίνουν μαζικοί αλλά θα εμβολιαστούν τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό όπου παρουσιάστηκε το κρούσμα. «Σε πρώτη φάση θα εμβολιάσουμε 300 με 400 άτομα» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, περιστατικά λεπτοσπείρωσης (ασθένεια που μεταδίδεται από τρωκτικά) ανησυχούν τους γιατρούς οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν και πολλά περιστατικά ιώσεων. 

 

Τις 44.035 έφθασαν οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.904 άτομα και στην Αττική 10.987 (4.166 στο Ελληνικό, 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα). Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.102 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400, Αλμυρός 242).

Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.042 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 535 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.640, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.370, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 2.003, στην Ειδομένη εντός camp 12.000 και στην Κόνιτσα 162.

Εξάλλου, περίπου 300 άτομα αναχώρησαν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά για δύο κέντρα φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του χώρου. Εννέα πούλμαν αναχώρησαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη  Ριτσώνα Χαλκίδας και ένα με προορισμό το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας. Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν άλλα δύο πούλμαν με προορισμό τη Ριτσώνα, ενώ οι 249 πρόσφυγες που αρνήθηκαν να μείνουν στον καταυλισμό στο ΣΕΑ Αερινού, θα οδηγηθούν και εκείνοι στη Ριτσώνα

Εθελοντικές οργανώσεις αλλά και φορείς, με τη βοήθεια μεταφραστών καταβάλλουν από το πρωί συνεχείς προσπάθειες να πείσουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς αρνούνται  να μετακινηθούν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν και αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν στη Γερμανία. Επίσης, δύο ομάδες από τον ΟΗΕ παρέχουν πληροφόρηση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και για το πως μπορούν να αιτηθούν άσυλο.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ αλλά και η πέτρινη αποθήκη είναι γεμάτοι, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει σε σκηνές και άλλοι κοιμούνται κάτω από υπόστεγα. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση περίπου 2.700 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

 

Η κατάσταση παραμένει απελπιστική και στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες να παραμένουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι συνεχείς βροχές έχουν μετατρέψει την περιοχή σε έναν απέραντο βαλτότοπο ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από αύριο η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα συντονισμού είπε ότι «παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη».

Το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό του Πειραιά, επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τις συνθήκες φιλοξενίας. Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα με την οποία φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις την αποστολή που τους έχει ανατεθεί, στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη να υποστηρίζει σε ανακοίνωση της, «Αν η ΝΔ χρειάζεται διευκρινίσεις επί του σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, δεν έχει παρά να τις ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδίδεται σε καθημερινές,  πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού. Ας σταματήσουν επιτέλους να σύρονται τόσο απροκάλυπτα πίσω από την ακροδεξιά τους πτέρυγα, που με αφορμή το προσφυγικό προσπαθεί να ξεσηκώσει εκστρατεία κάθε είδους καπηλείας – πολύ πιο επιθετικά σήμερα, καθώς η ημέρα ανήκει στους μασκαράδες».

 

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, μια νεαρή πρόσφυγας έδωσε μια διαφορετική εικόνα στον απέραντο καταυλισμό, παίζοντας πιάνο πάνω στις λάσπες.

Το ολόλευκο πιάνο που έφερε ειδικά γι' αυτήν ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής 'Αι Γουέι Γουέι τοποθετήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ στη δεξιά πλευρά αυτού λίγες πλαστικές, λευκές καρέκλες περίμεναν τους θεατές σε αυτή τη διαφορετική "έκφραση ζωής" - και όχι παράσταση ή συναυλία, όπως εξηγούσε αργότερα ο Κινέζος εικαστικός.

Συνοδευόμενη από τους γονείς της, Σάνα και Νάσερ, συμπατριώτες της και άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού, αλλά και υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η 24χρονη έβαλε δειλά δειλά τα δάχτυλά της πάνω στο πιάνο και άρχισε να παίζει μία από τις αγαπημένες της μελωδίες.