X

Θρίλερ με τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ

Περίπου 1500 πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα στέλνουν πίσω στην Ελλάδα οι Σκοπιανοι. Κυρίτσης: Δεν έχει εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση καμία ομαδική επαναπροώθηση.

Ant1news

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες οι οποίοι, μετά από πορεία πολλών χιλιομέτρων, όπου πέρασαν ορμητικούς χειμάρρους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν στη γειτονική χώρα, όπου συνελήφθησαν από τις αρχές των Σκοπίων.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Γιώργος Γρηγοριάδης, σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, Σκοπιανοί στρατιώτες που τους συνέλαβαν χθες τους οδηγούν στο ίδιο σημείο απ΄όπου πέρασαν και από εκεί επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που επικαλείται το Reuters, περίπου 1.500 πρόσφυγες έστειλαν πίσω τα Σκόπια ενώ ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για την διαχείρηση του Προσφυγικού Δημήτρης Βίτσας δήλωσε οτι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).

Διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές

Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής. 

 

Μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι δεν έχει εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση καμία ομαδική επαναπροώθηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει οποιοδήποτε σχετικό αίτημα των Σκοπίων.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε επίσης οτι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αδειάσει η Ειδομένη και καταβάλλεται προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Για την επανεισδοχή των προσφύγων που πέρασαν στην ΠΓΔΜ ο κ. Κυρίτσης ανέφερε στο ΒΗΜΑ FM ότι «δεν ξέρουμε (αν θα τη δεχθούμε). Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής, θα την εξετάσουμε».

Χθες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κυρίτσης μετέφερε την έκκληση της Κυβέρνησης προς αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους  να μην εμπιστεύονται ψέματα από «επιτήδειους» που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη, αφού κατέβαλαν 250 ευρώ πρόστιμο ο καθένας τους ενώ τους επεβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στη χώρα για 6 μήνες.

 

Η "πορεία απελπισίας" των προσφύγων ξεκίνησε χθες το μεσημέρι μετά από τη διανομή (άγνωστο πώς) φυλλαδίου που τους ενημέρωνε για την εναλλακτική πορεία που μπορούσαν να ακολουθήσουν ωστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον πέρασαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

 

 

 

Το Ποτάμι: Η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται στα νερά του Αξιού

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει Το Ποτάμι, τονίζοντας ότι εκείνη έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να κρύβεται στα νερά του Αξιού.

"Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην Ειδομένη με κυβερνητική απόφαση. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης δεν μπορούν να ξεπλένονται στα νερά των χειμάρρων. Ήταν (και είναι) θέμα χρόνου να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ειδομένη, όσο η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες στο έλεος του καιρού, των υγειονομικά ακραίων συνθηκών και των διάφορων πρακτορίσκων. Τα κυβερνητικά κοντέινερ όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά θα αποτελέσουν τη νομιμοποίηση αυτής της αθλιότητας", τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

"Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ντροπή για κάθε σύγχρονο κράτος. Επιπλέον, τείνει να μετατραπεί σε εστία ανεξέλεγκτων καταστάσεων και στα σύνορά μας και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Η κυβέρνηση πρέπει να αντικαταστήσει την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» με στόχους και κριτήρια σαφή σε όλους. Δυστυχώς την ενδιαφέρει περισσότερο να κερδίζει τηλεοπτικό χρόνο στα εγχώρια μέσα αντί για πολιτικό χρόνο ώστε να σταθεί και να διεκδικήσει με αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή έναν οδικό χάρτη για τους εγκλωβισμένους. Ας αφήσει τους λεονταρισμούς με τα Σκόπια πριν ρεζιλευτεί για μία ακόμη φορά".

Ένωση Κεντρώων : Αδιανόητο η κυβέρνηση να σηκώνει τα χέρια ψηλά

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «δυστυχώς αλλά θα είναι επισήμως η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί μέτρο επανεισδοχής των προσφύγων προς την Ελλάδα.Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν δίνει απαντήσεις. Δεν θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις μέσω της Ε.Ε; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης; Είναι αδιανόητο μπροστά σε αυτή την τραγωδία η κυβέρνηση να σηκώνει τα χέρια ψηλά».