X

ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στο ραντεβού Σκουρλέτη – κουαρτέτου

Επί τάπητος και η ακύρωση του διαγωνισμού για το Κτηματολόγιο, η διάθεση λιγνίτη και το σπάσιμο του «μονοπωλίου» της ΔΕΗ. Τι ειπώθηκε  για την ΡΑΕ

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Οι εξελίξεις αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους των δανειστών, με την οποία άνοιξε ο δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης Αθήνας-κουαρτέτου.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, με γνώση των διαπραγματεύσεων:

  • αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιαστεί η μελέτη των συμβούλων για τον ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ενέργειας), σχετικά με το σχέδιο απόσχισης του από τη ΔΕΗ και πώλησης μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του. Είναι πιθανό να ακολουθήσει η αποστολή παρατηρήσεων από την πλευρά των δανειστών.
  • για το Κτηματολόγιο, οι πιστωτές διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει διαφωνία ως προς την ακύρωση του διαγωνισμού κτηματογράφησης, για την οποία άλλωστε ήταν ενήμερη η Κομισιόν. Συμφωνήθηκε να υπάρξει τις προσεχείς ημέρες συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών με την Διοίκηση του Κτηματολογίου, προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα του νέου διαγωνισμού.

Για το "μονοπώλιο" πόρων της ΔΕΗ

Αναφορικά με τις δημοπρασίες λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που προωθούνται ως μεταβατικός μηχανισμός για την απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι αυτές δεν θα πρέπει να «εγκυμονούν κινδύνους» για τη ΔΕΗ και την αγορά, ενώ πρέπει ταυτοχρόνως να είναι ελκυστικές για τους ιδιώτες.

Ακόμη, επισημάνθηκε η ανάγκη να σχεδιαστούν με ευελιξία, καθώς όπως σημειώθηκε, αν εφαρμόζονταν με βάση τις περσινές προτάσεις του κουαρτέτου, θα είχαν αποτύχει, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, που άλλαξαν τα κοστολογικά δεδομένα σε σχέση με το λιγνίτη.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε μια πρώτη παρουσίαση των σχεδίων για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες, που θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της κρατικής εταιρίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε στους δανειστές και το θέμα του μισθολογικού, όπως κι η ανάγκη προσλήψεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Λειτουργό της Αγορας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως έγινε γνωστό, θέματα αποδοχών και προσλήψεων, θα εξεταστούν συνολικά για όλες τις ανεξάρτητες αρχές.