X

Δημοσιονομικά και ασφαλιστικό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με το Κουαρτέτο. Θα συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό. Γεροβασίλη: Εφικτή έως τις 25 Μαρτίου η συμφωνία.

Ant1news

Συνεχίζεται το μεσημέρι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς με τα δημοσιονομικά να τίθενται στο επίκεντρο ενώ αργά το απόγευμα θα υπάρξει η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για το Ασφαλιστικό.

Αυτην την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των κκ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το απόγευμα θα γίνει η συνάντηση για την εκπαίδευση (18.30) και στις 19.30 για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.

Στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει προτάσεις για τον περιορισμό της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως τις 25 Μαρτίου, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. 

«Η Κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν θα δεχτεί οτιδήποτε άλλο πέραν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός, οι οποίες θα τηρηθούν στο ακέραιο» πρόσθεσε.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών μίλησε για προσέγγιση μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και για μεγάλη απόσταση.

"Είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια", πρόσθεσε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Χθες, "έκλεισαν" οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται ποια είναι τα σημεία συμφωνίας. Ο ίδιος ανέφερε μόνο ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, αλλά οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Πέμπτη, με βάση τις προτάσεις της που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.