X

“Παράθυρο” συμφωνίας στο Ασφαλιστικό με ..θυσία των επικουρικών

Έρχεται "βαθύ μαχαίρι". Τι γίνεται με τις κύριες. Πού "κάνει πίσω" το κουαρτέτο. Νέα αντιπρόταση για το φορολογικό κατέθεσε ο Τσακαλώτος. "Διπλή" αισιοδοξία για συμφωνία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Για πρώτη φορά οι δανειστές δεν έχουν κάθετες αντιρρήσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εργασίας, με γνώση των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης-δανειστών για το Ασφαλιστικό, ερωτώμενος ωστόσο για τις ενδεχόμενες περικοπές των επικουρικών συντάξεων και το πόσο βαθιές θα είναι αυτές, απάντησε με νόημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η φράση καταδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά έχει ρίξει μπόλικο νερό στο κρασί της σε ότι αφορά τις επικουρικές κι έχει δεχθεί - στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης – μεγάλη μείωση τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση των πιστωτών για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω των οποίων η Αθήνα επιμένει ότι μπορεί να αποτραπεί νέα μείωση των κύριων συντάξεων.

Πού "κλειδώνει" η συμφωνία

Αν κι επισήμως δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν το «πράσινο φως» για αύξηση των εισφορών αφορά το σύνολο του ποσοστού που προτείνει η ελληνική πλευρά ή μέρος αυτού, πληροφορίες αναφέρουν ότι Κυβέρνηση και δανειστές βρήκαν «χρυσή τομή» και καταλήγουν σε συμφωνία για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, ενώ αν παρά τις περικοπές στις επικουρικές απαιτηθεί και «κούρεμα» κύριων συντάξεων, αυτό θα γίνει από συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω, όριο ελαφρώς υψηλότερο από τα 1.200 ευρώ που ανέφεραν ως πρόσφατα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως όριο της «κόκκινης γραμμής» της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να «τα βρίσκουν» και στον καθορισμό:  -εθνικής σύνταξης 288 ευρώ για ανασφάλιστους ή ασφαλισμένους με έως 20 έτη εισφορών -εθνική σύνταξη 384 ευρώ για ασφαλισμένους με 20 έτη ασφάλισης

Σε ότι αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης, που αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, φαίνεται πως υπάρχει πεδίο σύγκλισης για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα σε ασφαλισμένους με 25 ως 35 έτη ασφάλισης και μικρότερη ανταποδοτικότητα σε ασφαλισμένους με λιγότερα  από 15 έτη καταβολής εισφορών

"Διπλή' αισιοδοξία για συμφωνία

Σε  ότι αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και κατάληξης σε συμφωνία με το κουαρτέτο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος του σημερινού ραντεβού που είχε με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό (από κοινού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να «βγει λευκός καπνός» την Δευτέρα, σημειώνοντας πάντως ότι ο ίδιος θα ξανασυναντηθεί με τους επικεφαλής των κλιμακίων το Σάββατο.

Αισιόδοξος για συμφωνία Κυβέρνησης-δανειστών εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι γίνεται ιδιαίτερα σκληρή δουλειά στην Αθήνα κι ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για όλο το πλέγμα των δημοσιονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται το κενό με την «μαύρη τρύπα» στους Προϋπολογισμούς ως το 2018 και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να κλείσει, καθώς και τα «αγκάθια» του φορολογικού.

Αυξημένη πίεση για το Φορολογικό

Στο φορολογικό μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή στα χαμηλά εισοδήματα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νέα αντιπρόταση στους δανειστές.

«Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, το βράδυ της Τετάρτης  ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών.

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «το νόμο του πάρκινσον σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αλλαγές σε όλο το πλέγμα φόρων

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.