X

Πόσο επιβαρύνονται χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από το νέο φορολογικό

Πόσο μειώνεται το αφορολόγητο όριο. Πόσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Ποιοι καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο". Αναλυτικά η νέα φορολογική κλίμακα.

Ant1news

Επιβαρύνσεις φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, για τις οποίες φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά την πρόταση των δανειστών, οι αλλαγές στο φορολογικό αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα έως 1,7 δισ. ευρώ, ωστόσο το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν αρκετοί φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο φαίνεται να διαμορφώνεται στις 9.330 ευρώ από 9.550 ευρώ, ενώ αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ

Οι επιβαρύνσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει έως 50% χωρίς να συνυπολογίζεται η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα, στη νέα φορολογική κλίμακα θα αυξάνονται οι συντελεστές προοδευτικά, ανάλογα με το εισόδημα. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο συντελεστής:

-Σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 22,5%.

-Σε εισοδήματα από 20.000 έως 25.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 28%.

-Σε εισοδήματα από 25.001 έως 35.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 32%.

-Σε εισοδήματα από 35.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 42%.

-Σε εισοδήματα άνω των 60.001 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 50%.

Η κλίμακα αυτή, στην οποία θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, θα ισχύσει τόσο για μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και σε ελευθέρους επαγγελματίες, χωρίς όμως το αφορολόγητο.