X

Σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ εν μέσω διαπραγμάτευσης

Σε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές. Η Αθήνα βάλλει κατά των στελεχών του Ταμείου, χαρακτηρίζοντας τους "προστάτες των πλουσίων". Πώς αντιδρά το Ταμείο.

Ant1news

Πυκνά πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - προφανώς και προσωπικώς κατά της Ντέλιας Βελκουλέσκου - μεσούσης της διαπραγμάτευσης κι ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι επίκειται συμφωνία για το φορολογικό, εξαπολύουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις​, τονίζουν ότι «για ακόμη μια φορά, προκαλεί έκπληξη η στάση του ΔΝΤ. Αυτήν την φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι τεχνοκράτες του Ταμείου στην διαπραγμάτευση, «υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».

Συνεχίζοντας την επίθεση στο ΔΝΤ, με εξαιρετικά δηκτικά σχόλια, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «με αυτήν την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΔΝΤ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ανθρώπων του Ταμείου. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του, που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την αποστολή στην Αθήνα και την επικεφαλής της Ντέλια Βελκουλέσκου, φέρονται να απαντούν στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι «αυτές οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας πετυχαίνουν τι αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι να κλείσει η αξιολόγηση», σημειώνουν ότι «δεν είναι εποικοδομητικός ο ρόλος και η στάση του κ. Τσακαλώτου»  και στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αναφέρουν «εμείς κάνουμε την δουλειά μας και οφείλουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Άλλωστε, η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ζητήσει την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα».

Όλα αυτά ενώ μόλις χθες βράδυ, μετά το ραντεβού του με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό.

"Κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος"

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης ότι είχε επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου σε ότι αφορά την φορολογία εισοδήματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος», με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα, τονίζοντας ότι «είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά».

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, δεν επρόκειτο να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, θεωρώντας ότι οι όποιες αποκλίσεις παρέμεναν ήταν ήσσονος σημασίας ή "τεχνικού επιπέδου" και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μεταξύ τεχνοκρατών των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.