X

Νέοι φόροι στο τραπέζι μετά την “μετωπική” Αθήνας - ΔΝΤ

Στα μαχαίρια Τσακαλώτος-Ταμείο. Το αφορολόγητο, η μείωση του χρέους και η νέα πρόταση για φόρους σε καύσιμα  και τραπεζικές συναλλαγές.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε τεντωμένο σκοινί «βαδίζει» ξανά η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης-δανειστών, μετά την μετωπική Αθήνας ΔΝΤ, αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Η σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στην Ντέλια Βελκουλέσκου και η ηπιότερη αλλά δηκτική απάντηση των ανθρώπων του ΔΝΤ βάζει εκ νέου «φωτιά στις διαβουλεύσεις, ενώ πέφτουν και νέοι φόροι στο τραπέζι, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα και να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Η νέα πρόταση και οι νέοι φόροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία ελληνική πρόταση για την φορολογική κλίμακα προβλέπει επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με μεικτά ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω, ενώ ρίχνει το ύψος του αφορολόγητου από τα 9.500 στα 9.050 ευρώ, φέρνοντας έτσι επιβάρυνση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Για να επιτευχθεί η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η τόνωση των δημοσίων εσόδων, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δύο φόροι, με τον έναν να αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την ελληνική πλευρά. 

Πρόκειται για τον φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το ύψος του στην ελληνική πρόταση προσδιορίζεται στο 1 τοις χιλίοις κάθε συναλλαγής, με την Αθήνα να προβλέπει έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Η άλλη επιβάρυνση που είναι στο τραπέζι αφορά αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, των οποίων η τιμή έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο συγκυριακά λόγω πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία μάλιστα δείχνει να έχει φτάσει στο τέλος της.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά σενάρια για το Φορολογικό σε κάθε περίπτωση οι επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι υψηλές.

 

Όλα αυτά ενώ το κλίμα στην διαπραγμάτευση έχει χαλάσει, μετά τις εκατέρωθεν μομφές Αθήνας- ΔΝΤ για την στάση που τηρούν έκαστος στις διαπραγματεύσεις.

Σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ εν μέσω διαπραγμάτευσης

Πυκνά πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - προφανώς και προσωπικώς κατά της Ντέλιας Βελκουλέσκου - μεσούσης της διαπραγμάτευσης κι ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι επίκειται συμφωνία για το φορολογικό, εξαπολύουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις​, τονίζουν ότι «για ακόμη μια φορά, προκαλεί έκπληξη η στάση του ΔΝΤ. Αυτήν την φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι τεχνοκράτες του Ταμείου στην διαπραγμάτευση, «υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».

 

Συνεχίζοντας την επίθεση στο ΔΝΤ, με εξαιρετικά δηκτικά σχόλια, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «με αυτήν την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Τι απαντά το Ταμείο

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, το  Ταμείο είναι αποφασισμένο να παραμείνει  στις  σκληρές του θέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, απέφυγε να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις Τσακαλώτου ούτε ανέφερε αν σκοπεύει το ΔΝΤ να απαντήσει επισήμως στις κατηγορίες που εξαπολύει κατά των στελεχών του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, ανεπισήμως, αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρει ότι για το ΔΝΤ η  διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ούτε έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εμμένοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο. 

Η θέση του ΔΝΤ παραμένει σταθερή αναφορικά και με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και συμπυκνώνεται στην φράση «ή  οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να μειώσουν περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ή θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, μέσω των περικοπών στο Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων, διά της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του «ψαλιδίσματος» του αφορολόγητου». 

Μόλις χθες βράδυ, μετά το ραντεβού του με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό.

Αλεξιάδης: Τελείωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα

Όλα αυτά στον απόηχο που προκάλεσαν το πρωί τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα», φράση που ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

"Κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος"

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης ότι είχε επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου σε ότι αφορά την φορολογία εισοδήματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος», με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα, τονίζοντας ότι «είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά».

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, δεν επρόκειτο να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, θεωρώντας ότι οι όποιες αποκλίσεις παρέμεναν ήταν ήσσονος σημασίας ή "τεχνικού επιπέδου" και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μεταξύ τεχνοκρατών των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.