X

Αποχωρούν οι δανειστές, παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα

Νέα συνάντηση σήμερα για το Ασφαλιστικό. Σφοδρή κόντρα Τσακαλώτου με το ΔΝΤ. Πότε φεύγουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.

Ant1news

Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι πάντως ετοιμάζουν… βαλίτσες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να φύγουν κάποια στιγμή, από Κυριακή έως Τρίτη, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών, ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει δηλαδή διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά από αυτό.

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών είναι ήδη σε εξέλιξη. Στη συνάντηση έχουν προσέλθει οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφτασε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Στην χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκε το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018. Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει.

Όπως ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων, έχουν μεν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις στο ζήτημα του φορολογικού, όμως η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων.

Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

 

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

* Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

* Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

* Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

* Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να απείλησε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην... Ειδομένη, επιχειρώντας να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση.

Σκληρή επίθεση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ εν μέσω διαπραγμάτευσης

Πυκνά πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - προφανώς και προσωπικώς κατά της Ντέλιας Βελκουλέσκου - μεσούσης της διαπραγμάτευσης κι ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι επίκειται συμφωνία για το φορολογικό, εξαπολύουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις​, τονίζουν ότι «για ακόμη μια φορά, προκαλεί έκπληξη η στάση του ΔΝΤ. Αυτήν την φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

 

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι τεχνοκράτες του Ταμείου στην διαπραγμάτευση, «υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!».

Συνεχίζοντας την επίθεση στο ΔΝΤ, με εξαιρετικά δηκτικά σχόλια, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «με αυτήν την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...-  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Τι απαντά το Ταμείο

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, το  Ταμείο είναι αποφασισμένο να παραμείνει  στις  σκληρές του θέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, απέφυγε να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις Τσακαλώτου ούτε ανέφερε αν σκοπεύει το ΔΝΤ να απαντήσει επισήμως στις κατηγορίες που εξαπολύει κατά των στελεχών του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, ανεπισήμως, αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρει ότι για το ΔΝΤ η  διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ούτε έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εμμένοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο. 

Η θέση του ΔΝΤ παραμένει σταθερή αναφορικά και με την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και συμπυκνώνεται στην φράση «ή  οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να μειώσουν περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ή θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, μέσω των περικοπών στο Ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων, διά της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του «ψαλιδίσματος» του αφορολόγητου».