X

Σχεδόν 50000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Απόγνωση για χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Χάος σε Ειδομένη και Πειραιά.

Ant1news

Αμηχανία και πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα κυριαρχούν, σήμερα, στην Ειδομένη, μία ημέρα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα άνοιγαν, με τις αποφάσεις τους, τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που έγινε σήμερα από το Συντονιστικό Όργανο για τη διαχείριση του προσφυγικού, συνολικά στην χώρα βρίσκονται 47.536 πρόσφυγες και μετανάστες.  

Στην Ειδομένη αυτή την στιγμή βρίσκονται 10.500 πρόσφυγες, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 4.665. Συνολικά στην Αττική βρίσκονται 13.360 άτομα, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα 24.446. την ίδια ώρα στα νησιά του ανατολικού Αιγίου υπάρχουν αυτή την στιγμή 8.236 πρόσφυγες και μετανάστες.  

 

Ωστόσο, καράβια με πρόσφυγες από τα νησιά φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά με την εικόνα να είναι απελπιστική. Πάντως, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού σήμερα το πρωί οι μετανάστες που έφτασαν στον Πειραιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει τραγική, με τους πρόσφυγες να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και σε σκηνές που έχουν στηθεί στο σημείο, θυμίζοντας το σκηνικό της Ειδομένης. Ωστόσο, δεν λείπουν οι και εντάσεις. Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά.