X

Διακοπή στη διαπραγμάτευση χωρίς ουσιαστική πρόοδο

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό σε αυτή την φάση. "Οδικός χάρτης" για την συμφωνία. Φεύγουν από την Αθήνα οι δανειστές την Κυριακή.

Ant1news

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το νέο ραντεβού που είχαν οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το ασφαλιστικό, ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, ενώ οι επικεφαλής ετοιμάζουν... βαλίτσες για αύριο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος της συνάντησης, δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό κατά την τρέχουσα επίσκεψη των ανώτατων κλιμακίων των δανειστών.

Η σημερινή συνάντηση που είχε ο κ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία στο τέλος συμμετείχε και ο Γιώργος Σταθάκης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 11.30 το πρωί και τελείωσε περίπου στις 13.00 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος, θα υπάρξει και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς και ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά ένας "οδικός χάρτης" προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, μετά το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή στις 27 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα.

Ο υπουργος Εργασίας επισήμανε πως: 

- Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

- Υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος της Εθνικής Σύνταξης (δηλαδή αν τα 384 ευρώ θα δίδονται με 20 χρόνια ασφάλισης), ενώ δήλωσε πως το σενάριο για Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ (σ.σ. με 15 χρόνια ασφάλισης) δεν απηχεί στην πραγματικότητα. 

- Υπάρχει ακόμα διαφορά για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. 

- Έχουν δοθεί ποσοστικοποιημένα στοιχεία για την εισφορά 20%. 

- Οι θεσμοί δεν έχουν αποκλείσει κάθετα την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.