X

Η τελευταία συνάντηση πριν από την αποχώρηση του κουαρτέτου

Με ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα φεύγουν τα κλιμάκια των δανειστών. Τι θα συζητηθεί στα σημερινά ραντεβού. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ant1news

Άρχισε η τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, για το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, πριν αυτοί φύγουν από την Ελλάδα.

Το κουαρτέτο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα, θα έχει μία απολογιστική συζήτηση με τα κλιμάκια της κυβέρνησης για την πρώτη φάση των διαβουλεύσεων και για το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων, που αναμένεται μετά το Καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου) και προσδιορίζεται χρονικά στις 2 Απριλίου. Στο διάστημα της απουσίας των δανειστών θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και οι τηλεδιασκέψεις, αν θεωρηθεί απαραίτητο, σε κορυφαίο επίπεδο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η σημερινή συνάντηση θα επικεντρωθεί στο ασφαλιστικό και πιθανόν στο «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.

«Θα μπορούσε να κλείσει το ασφαλιστικό, αλλά εμπλέκεται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση» σημείωσε σχετικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε στις χθεσινές συζητήσεις, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, ενώ προηγουμένως είχε συμμετάσχει στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και του Προσφυγικού – κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών και σκοπό την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

«Ό,τι ήταν να προτείνουμε το προτείναμε» τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, μετά το πέρας των συζητήσεων, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι,  «βασικό σενάριο παραμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περικοπές και θα προστατευτούν οι συντάξεις ως 1.400 ευρώ μεικτά».

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη με συμφωνία σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό και στην δεύτερη με όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων,  το δημοσιονομικό κενό ως ο 2018 και τα μέτρα κάλυψης του, το νέο ΤΑΙΠΕΔ, την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και την ευχέρεια πώλησης τους σε τρίτους.

Διακοπή στη διαπραγμάτευση χωρίς ουσιαστική πρόοδο

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε και το χθεσινό ραντεβού που είχε το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους εκπροσώπους των δανειστών για το Ασφαλιστικό..

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, μετά το τέλος της συνάντησης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος  Κατρούγκαλος,θα υπάρξει συμφωνία όταν επιστρέψουν οι θεσμοί, με τον Υπουργό Εργασίας να επισημαίνει ότι: 

-Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις

-Συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος της εθνικής σύνταξης, με τον κ. Κατρούγκαλο να ξεκαθαρίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης κι ότι  το σενάριο για εθνική σύνταξη 288 ευρώ (με 15 έτη ασφάλισης) δεν απηχεί στην πραγματικότητα. 

-Παραμένει η διαφορά για α νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως τόνισε  κ. Κατρούγκαλος, «η βασική μας διαφορά με τους δανειστές είναι ανάμεσα στο πόσο αναλογικό (που θέλουν αυτοί) και πόσο αναδιανεμητικό (υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς) θα είναι το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης».

Ο Υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι έχουν δοθεί ποσοστικοποιημένα στοιχεία για την εισφορά 20%, όπως κι ότι οι θεσμοί δεν έχουν αποκλείσει κάθετα την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.