X

Παραμένει “αγκάθι” το Ασφαλιστικό

Με στόχο τη συμφωνία έως το EWG της 11ης Απριλίου Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ένα τελευταίο ραντεβού πριν από την αναχώρησή τους από την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε  ο οδικός χάρτης μέχρι την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δύο ημέρες αργότερα, με στόχο τη συμφωνία έως το EWG της 11ης Απριλίου.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εργασίας, παραμένουν τα αγκάθια στα ποσοστά αναπλήρωσης και στο ζήτημα των εισφορών στις επικουρικές, απόσταση που η ίδια πηγή ενημέρωσης απέδιδε στη στάση του ΔΝΤ.

Σε ο, τι αφορά στην απόκλιση που καταγράφεται στις διαβουλεύσεις για το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης, ο παράγοντας του Υπουργείου ανέφερε, σε αιχμηρό τόνο, ότι αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, το πόσο αναδιανεμητικό είναι το σύστημα αποτελεί θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης  και όχι του Ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις που εγείρονται είναι εκτός της συμφωνίας του Ιουλίου.

Σε ο,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, η ίδια πηγή τόνιζε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το κουαρτέτο. Θα είναι στα 384 ευρώ και η χορήγησή της θα γίνεται με 20 έτη ασφάλισης ενώ μένει να κλειδώσει το ποσό που θα χορηγείται για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 έτη. Όπως επισήμανε επίσης δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των κυρίων συντάξεων.

Στο διάστημα της απουσίας των δανειστών θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και οι τηλεδιασκέψεις, αν θεωρηθεί απαραίτητο, σε κορυφαίο επίπεδο.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε δυο φάσεις. Στην πρώτη με συμφωνία σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό και στην δεύτερη με όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων,  το δημοσιονομικό κενό ως ο 2018 και τα μέτρα κάλυψης του, το νέο ΤΑΙΠΕΔ, την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και την ευχέρεια πώλησης τους σε τρίτους.