X

Αδειάζουν τα νησιά για τους “πρόσφυγες της συμφωνίας”

Eκκενώνονται τα νησιά. Πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας σε Αττική και περιφέρεια. Κρατούμενοι όσοι φθάνουν πλέον παράνομα στην Ελλάδα.

Ant1news

Επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από τους χιλιάδες πρόσφυγες ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με στόχο να μεταφερθούν οι περισσότεροι σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες, με την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να ισχύει τυπικά από τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής το "Blue Star Patmos" με 635 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μεταφερθούν με πούλμαν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που μεταφέρει 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας αύριο στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Αρχικά το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματίσει το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Καβάλας ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και τελικά αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε και το καταμαράν «Τera Jet» με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο "Ελληνικό".

Στο μεταξύ 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" που κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο αφού παρέλαβε άλλους περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αναχώρησε για το λιμάνι της Καβάλας. 

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

 

Εν τω μεταξύ, στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν στις 5 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες. Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο.

Ωστόσο η καταγραφή των 1167 προσφύγων και μεταναστών έγινε με προβλήματα και αντιδράσεις αφού πολλοί ήταν εκείνοι οι μετανάστες που  περικύκλωσαν τα λεωφορεία αρνούμενοι να μπουν στις σκηνές.  

Κάποιοι μάλιστα ήθελαν να επιστρέψουν στην Αθήνα διότι όπως υποστήριζαν έχουν τους συγγενείς και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και ότι το πρωί δεν του δόθηκε καμία ευκαιρία να τους συναντήσουν γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία.

Πάρα πολλά παιδάκια είναι άρρωστα , σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών που βρίσκονται στο χώρο, ενώ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κάποιοι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων .

Στον χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές χωρητικότητας 8-10 ατόμων η κάθε μία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.


Την ίδια ώρα έχουν ήδη φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex, περίπου 800 άτομα, με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

Ωστόσο, ακόμα ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο με θύματα δύο μικρά παιδιά, ενώ άλλοι δύο 39 και 36 ετών ξεψύχησαν, την ώρα που αποβιβάζονταν σε ακτή της Λέσβου από λέμβο στην οποία επέβαιναν περίπου 70 πρόσφυγες.

 

 

 

Κρατούμενοι όσοι πρόσφυγες φθάνουν από σήμερα στα ελληνικά νησιά

Ήδη από το πρωί της Κυριακής φθάνουν στα νησιά Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι θα εποπτεύουν την διαδικασία της καταγραφής και τα αιτήματα επανεισδοχής στη χώρα προορισμού προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου ανέφεραν, σύμφωνα με τον «Πολίτη» Χίου, ότι αναμένεται μέχρι το βράδυ, η άφιξη έξι Τούρκων Αστυνομικών που θα εγκατασταθούν στη ΒΙ.ΑΛ., ενώ ακόμα 18 αναμένεται να φτάσουν αύριο στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Αστυνομία θα προχωράει στη σύλληψη προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το πέρασμά τους στη Χίο, μεταφέροντάς τους στη ΒΙ.ΑΛ.. Εκεί θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης και της φωτογράφισης ενώ ταυτόχρονα η Αστυνομία θα συντάσσει αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία.

 

Με δεδομένο πάντως ότι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν αποβιβαστεί στις ακτές του νησιού πάνω από 600 άτομα, η Αστυνομία θα πιέσει ούτως ώστε η διαδικασία επαναπροώθησης να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος επανεισδοχής των προσφύγων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανά να υπάρξει επιβατηγό πλοίο το οποίο θα προσεγγίζει Λέσβο, Χίο και Σάμο, θα επιβιβάζει όσα άτομα επαναπροωθούνται και θα τα μεταφέρει σε λιμάνι της Τουρκίας. 

Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Και τυπικά από σήμερα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι η άμεση υλοποίησή της, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν συντομότερα εμφανή αποτελέσματα.

Πάντως, το πρώτο δεδομένο για την Ελλάδα είναι ότι μέχρι νεωτέρας έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας περίπου 50.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, τους οποίος δεν αφορά η συμφωνία. Πέραν όσων θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, βάσει των προηγούμενων συμφωνιών που έχει συνάψει η χώρα μας με τους ευρωπαίους εταίρους, οι υπόλοιποι προβλέπεται να μετεγκατασταθούν σταδιακά σε χώρες της ΕΕ, εν ευθέτω χρόνο.

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας για την ελληνική πλευρά, είναι το γεγονός ότι η μετεγκατάσταση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Παράλληλα, το βασικότερο κομμάτι της συμφωνίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο «δικαστήριο» εξέτασης, με διαδικασίες fast track, των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που θα καταθέτουν όσοι περνούν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος από σήμερα και στο εξής. Για να γίνει αυτό, χωρίς χρονοτριβή, απαιτείται ένας «στρατός» 4.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.300 θα έλθουν στην Ελλάδα από την Ευρώπη.

 

Επί ελληνικού εδάφους προβλέπεται να αναπτυχθεί ένας κομβικός μηχανισμός για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς η χώρα μας σαφώς επιλέγεται να λειτουργήσει ως η βάση για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος υποδοχής και αξιολόγησης αιτημάτων ασύλου με διαδικασίες fast track, για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ε.Ε.

Από σήμερα, όπως λέει η συμφωνία, οι παράνομοι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα μπορούν να επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά και σε όσους κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να την επεξεργαστεί. Η εξέταση κάθε αίτησης ξεχωριστά απαιτείται από τον ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο.

Στην Ειδομένη απογοήτευση επικρατεί μεταξύ των προσφύγων για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, σήμερα ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη. 

 

Απαιτούνται 4.000 άνθρωποι

Για τον λόγο αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 4.000 άνθρωποι εκ των οποίων 2.300 είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αλλά και από άλλα κράτη-μέλη, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους επόμενους έξι μήνες το κόστος της επιχείρησης αυτής αναμένεται να φτάσει τα 280-300 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και να φτάσουν τις 6.000 τον μήνα οι μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ελληνικός στρατός θα πάρει 30 εκατ. ευρώ για τα έξοδα υποστήριξης των προσφύγων.

Η ανάπτυξη της επιχείρησης αυτής, την οποία η Ε.Ε. επιθυμεί να δει να λειτουργεί τάχιστα στη μέγιστη δυνατότητά της, συνεπάγεται ταυτόχρονη ενεργοποίηση και συντονισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού που θα εμπλακεί στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι η χώρα μας θα απαιτηθεί να συνδράμει στην όλη διαδικασία με προσωπικό ισάριθμο με αυτό που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Ήδη, λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνόδου, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στη Ελλάδα 600 άτομα για ενίσχυση του Frontex και των hotspots.

 

Από τη συμφωνία προβλέπεται, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, πως για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε. Έτσι, 72.000 άνθρωποι θα επανεγκατασταθούν άμεσα από την Τουρκία ενώ, σε περίπτωση που το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό, ο μηχανισμός αναμένεται να επανεξεταστεί.

Τσίπρας: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς συμφωνία

Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε "αποθήκες ψυχών", γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο "Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη".

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας "δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους", προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον. Παράλληλα, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

 

Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική

Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.