X

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από πρόσφυγες

Έφτασαν οι Τούρκοι παρατηρητές στην Ελλάδα. Πρόσφυγες μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας σε Αττική και περιφέρεια. Ξεπέρασαν τους 50.000 οι πρόσφυγες στη χώρα.

Ant1news

Επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από τους χιλιάδες πρόσφυγες ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με στόχο να μεταφερθούν οι περισσότεροι σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ συνολικά στην χώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπερνούν τους 50.000, με την συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας να ισχύει τυπικά από τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου, ενώ όπως φαίνεται δε μειώνει τις ροές στο Αιγαίο αφού από εχθές μέχρι σήμερα έφτασαν στα νησιά περίπου 1.700 προσφυγές και μετανάστες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 07:30 περίπου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Αρχικά το "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματίσει το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Καβάλας ωστόσο υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και τελικά αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής το "Blue Star Patmos" με 635 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο.

Το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε και το καταμαράν «Τera Jet» με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο "Ελληνικό".

Στο μεταξύ 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" που κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ, στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες. Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο.

 

Ωστόσο, η καταγραφή των 1167 προσφύγων και μεταναστών που κατέφθασαν εχθές έγινε με προβλήματα και αντιδράσεις αφού πολλοί ήταν εκείνοι οι μετανάστες που  περικύκλωσαν τα λεωφορεία αρνούμενοι να μπουν στις σκηνές.  

 

Κάποιοι μάλιστα ήθελαν να επιστρέψουν στην Αθήνα διότι όπως υποστήριζαν έχουν τους συγγενείς και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και ότι το πρωί δεν του δόθηκε καμία ευκαιρία να τους συναντήσουν γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία.

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.


Την ίδια ώρα έχουν ήδη φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex, περίπου 800 άτομα, με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

Ωστόσο, ακόμα ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στο Αιγαίο με θύματα δύο μικρά παιδιά, ενώ άλλοι δύο 39 και 36 ετών ξεψύχησαν, την ώρα που αποβιβάζονταν σε ακτή της Λέσβου από λέμβο στην οποία επέβαιναν περίπου 70 πρόσφυγες.

 

Στην Ελλάδα οι Τούρκοι παρατηρητές-Κρατούμενοι όσοι πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνικά νησιά

Ολοκληρώθηκε σήμερα η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

 

Συγκεκριμένα απο χτές μέχρι και σήμερα το πρωί έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 25 Τούρκοι σύνδεσμοι, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, αλλά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, οι οποίοι τοποθετούνται ως εξής: Έξι στη Χίο (βρίσκονται ήδη εκεί), 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Πρόβλημα προέκυψε με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα της Βόρειας Κύπρου, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις απαναπροωθήσεις.