X

Επιχείρηση αποσυμφόρησης της Ειδομένης

Στόχος η μεταφορά 1000 ανθρώπων σε Ημαθία και Πιερία. Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες. Μειωμένες οι προσφυγικές ροές στα νησιά.

Ant1news

Συνολικά έξι λεωφορεία είχαν αναχωρήσει για τη Βέροια, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, από την Ειδομένη, όπου το πρωί έφτασαν είκοσι πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης στην Ημαθία και την Πιερία. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωνε συνεχώς και κατέγραφε τους ενδιαφερόμενους (συνολικά 600 έως αυτή την ώρα). Όσοι φεύγουν δηλώνουν πως θέλουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση. 

Μέλη της Ύπατης Αρμοστείας συνεχίζουν ενημερώνουν τον κόσμο με στόχο να κινηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία μετακίνησής τους σε κέντρα μετεγκαταστασης, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία .

 

 

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές

Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 49.560 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (28.061).

Στα νησιά κατεγράφησαν 4.680 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.465), ενώ ως τις 7:30 το πρωί είχαν σημειωθεί 161 νέες αφίξεις.

Στην Αττική διαμένουν 13.872 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.008) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.947, εκ των οποίων 1.402 στη Λάρισα.

 

Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.900 και στο Πολύκαστρο 3.515.

Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ήταν Μηδενικές . Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας. Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.

 

Ένταση στο hotspot της Μόριας - Μια σύλληψη

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το «χοτ σποτ» της Μόριας από ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και εργαζομένους σε ΜΚΟ ενάντια στο νέο καθεστώς λειτουργίας του «χοτ σποτ» μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έληξε με μικρής κλίμακας επεισόδια ενώ έγινε η προσαγωγή ενός ατόμου.

 

Η προσαγωγή όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς. Πρόκειται για 33χρονο Έλληνα ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, βάφοντάς το με σπρέι. Στη συνέχεια και όταν εντοπίστηκε από αστυνομικό και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, επιτέθηκε  σε βάρος του τελευταίου, ρίχνοντας του μπογιά με το ίδιο σπρέι στο πρόσωπο και στα μάτια και χτυπώντας τον με τα χέρια στο κεφάλι. Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος συνέδραμε στην προσπάθεια του 33χρονου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

 

Τέλος, εντυπωσίασε σήμερα στη διάρκεια της παρέλασης για την 25 Μαρτίου στην πόλη της Μυτιλήνης, η ανάρτηση από ομάδα Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν στη Μυτιλήνη περιμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση, ενός ταμπλό που έγραφε «Ευχαριστούμε Ελλάδα – Λέσβος».

Παραμένουν στην πλατεία Αριστοτέλους οι πρόσφυγες

Στην πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου παραμένουν και σήμερα περίπου πενήντα πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, οι οποίοι έκαναν πορεία χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων και τις συνθήκες διαβίωσης στα Διαβατά.

Οι πρόσφυγες πέρασαν την παγωμένη νύχτα σε αντίσκηνα που έχουν στήσει στην πλατεία. Στο πλευρό τους βρίσκονται μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΡΦΑ) που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.