X

ΟΟΣΑ: Αύξηση επενδύσεων στην Ελλάδα για να αποφύγει την ύφεση

Τι παρουσιάζει η νέα έκθεση από τον ΟΟΣΑ. Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία.

Ant1news

Στις αρχές Μαρτίου παραδόθηκε η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα.

Ο διεθνής οργανισμός είχε καλύτερη εκτίμηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με αυτές του ΔΝΤ και της Κομισιόν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Το συμπέρασμα από της εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ είναι ότι τουλάχιστον για φέτος η ύφεση θα διαμορφωθεί μόλις στο -0,1%.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή η ύφεση να είναι τόσο χαμηλής κλίμακας, χρειάζεται να επιτευχθεί ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,6%. Ως ποσοστό ενδεχομένως να μην μοιάζει τόσο εντυπωσιακό, αλλά στην πράξη μάλλον για να επιτευχθεί, σε μία οικονομία που το υφεσιακό περιβάλλον δράσης της αποτελεί... θέσφατο το τελευταίο διάστημα χρειάζεται κάποιο θαύμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του ΟΟΣΑ το εν λόγω μέγεθος - αφορά επενδύσεις οι οποίες γίνονται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το κράτος, με άμεσο στόχο την στήριξη κλάδων όπως για παράδειγμα αυτός των εξαγωγών - από τη διετία 2013-14 ήταν αρνητικό (πτώση 9,3% το 2013 και 2,6% το 2014), ενώ πέρυσι η ενίσχυσή του μόλις κατά 0,9% μάλλον δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον ορισμό της ως «δυναμική».

Σε ένα άλλο στοιχείο της συγκεκριμένης έκθεσης τονίζεται πως «ισχυρότερες εξαγωγές και επενδύσεις αποτελούν τα κλειδιά για σταθερή ανάπτυξη», ενώ προστίθεται ότι η Ελλάδα δεν κατορθώνει να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές εμπόριο -κάτι που θα αποτελούσε έναν ακόμη παράγοντα που μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία εκτός του φαύλου κύκλου της ύφεσης που έχει διολισθήσει την τελευταία 5ετία- εάν υπήρχαν επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και σε κεφάλαιο που να βασίζεται στη γνώση, σε αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και σε στήριξη του μεταποιητικού τομέα μεταξύ άλλων.

 

Μία πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ παρουσιάζει ότι η ενίσχυση των επενδύσεων θα μπορούσε να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει  εκτός ύφεσης, ενώ στην έκθεση συμπληρώνεται ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο το πρώτο το οποίο θα πρέπει να ισχύσει είναι ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

«Απαιτείται η δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν, διεθνώς, ανταγωνιστικά προϊόντα και ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον», τονίζει ο ΣΕΒ, ενώ προσθέτει «η οικονομία δεν σώζεται με προσωρινές ελαφρύνσεις εκατομμυρίων που μεταθέτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον. Η οικονομία χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί».