X

Βρυξέλλες: Ταυτοποιήθηκε ο τζιχαντιστής με το καπέλο

Εντοπίστηκε μετά την αναγνώρισή του από τον οδηγό ταξί που μετέφερε τον τρομοκράτη. Διαψεύδουν οι Αρχές τη δολοφονία φύλακα πυρηνικού σταθμού του Βελγίου.

Ant1news

Τον τρίτο δράστη που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών την περασμένη Τρίτη φέρεται ότι ταυτοποίησαν οι βελγικές Αρχές.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Soir», ο τρομοκράτης που εμφανίζεται με το τζάκετ και το μαύρο καπέλο στη φωτογραφία από την κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, είναι ο Φεϊζάλ Σεφού.

Ο Φεϊσάλ Σεφού, ένας δημοσιογράφος στα βελγικά μέσα ενημέρωσης που έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο, μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο δράστης είναι το πρώτο άτομο στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "τρομοκρατικές δολοφονίες" και "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας" και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ακόμη η εισαγγελία δεν έχει ανακοινώσει εάν όντως είναι το «άτομο με το καπέλο» που βρίσκεται στις εικόνες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης του αεροδρομίου των Βρυξελλών δίπλα στους δύο βομβιστές αυτοκτονίας πριν από τις επιθέσεις. "Πρόκειται για μια πιθανότητα που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας", σημείωσαν πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Ο τρίτος αυτός άντρας που άφησε στο αεροδρόμιο τσάντα με εκρηκτικά και στην συνέχεια διέφυγε αναζητείται.

Ένας δεύτερος ύποπτος, ο Ραμπάχ Ν., συνελήφθη χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με σχέδιο επίθεσης που απετράπη στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα. Σε αυτόν επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας", πρόσθεσε η εισαγγελία.

Οι κατηγορίες για "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας" απαγγέλθηκαν επίσης σε έναν τρίτο άντρα, τον Αμπουμπακάρ Α., ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει άμεση σχέση με τις επιθέσεις, σημείωσε η εισαγγελία.

Δολοφονήθηκε φύλακας του πυρηνικού σταθμού του Βελγίου

Φύλακας του πυρηνικού σταθμού του Βελγίου, που αποτέλεσε στόχο των τρομοκρατών, φέρεται πως σκοτώθηκε δύο μέρες μετά τις επιθέσεις του Βελγίου, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dernier Heure, που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το πάσο ασφαλείας του άνδρα είχε κλαπεί.

Ο πυρηνικός σταθμός του Charleroi βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από τη βελγική πρωτεύουσα και ο σεκιουριτάς δέχτηκε πυροβολισμούς όταν την Πέμπτη το απόγευμα πήγε βόλτα τον σκύλο του, στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το πάσο του είχε κλαπεί, κάτι που έθεσε σε συναγερμό τις Αρχές, αφού ο άνδρας ήταν προσωπικό της πυρηνικής αποθήκης.

Ωστόσο, οι βελγικές αρχές διέψευσαν δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας που αναφερόταν στη δολοφονία ενός ιδιωτικού φρουρού βελγικού πυρηνικού εργοστασίου και στην κλοπή της κάρτας εισόδου του στο εργοστάσιο.Η κάρτα δεν εκλάπη ανέφεραν οι Αρχές.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ίδια εφημερίδα είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι, οι καμικάζι αυτοκτονίας, τα αδέλφια Ελ Μπακράουι είχαν στόχο τον συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό και ότι τα σχέδιά τους άλλαξαν με τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντέσλαμ. 

 

Οι δύο τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει κάμερα και παρακολουθούσαν τον επικεφαλής του σταθμού και οι Αρχές βρήκαν το πολύωρο υλικό κατά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο σπίτι ενός υπόπτου για τις επιθέσεις, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές Ασφαλείας, στόχος των τρομοκρατών του ISIS δεν ήταν το ίδιο το εργοστάσιο, αλλά η κλοπή ραδιενεργού υλικού, με σκοπό την κατασκευή «βρώμικης» πυρηνικής βόμβας.

Το Βέλγιο μετά τη διπλή επίθεση της Τρίτης βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό ασφαλείας, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης μειώθηκε στο δεύτερο ανώτατο επίπεδο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικό σταθμό "πριν παρέλθουν πέντε χρόνια"

Την ίδια ώρα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναγνώρισε ότι η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί "πριν παρέλθουν πέντε χρόνια", ενώ η ασφάλεια των βελγικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί αντικείμενο κριτικής.

"Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου "του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών", εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

"Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος" εντός του Ισλαμικού Κράτους "με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα", εκτίμησε.

"Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον", σημείωσε.

Μετά τις επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους δυο πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου.

Ταυτόχρονα, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής συνεχίζουν αδιάκοπα τις έρευνές τους κι έχουν συλλάβει τουλάχιστον επτά άτομα τις τελευταίες 48 ώρες. Ακόμα ένα άτομο, συνεργάτης του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, συνελήφθη στη Γαλλία και θεωρείται ότι σχεδίαζε νέα επίθεση στη χώρα. Δύο φερόμενοι συνεργοί του συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Γερμανία.

Ο επικεφαλής της Europol δήλωσε, προ δύο ημερών, ότι, πάνω από 5.000 ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο τρομοκρατών που χτύπησε το Παρίσι και τις Βρυξέλλες υπάρχουν στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε δε την απειλή τους ως την «πιο σοβαρή που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για πάνω από δέκα χρόνια» κι έκανε λόγο για χτυπήματα με στόχο μαζικές απώλειες σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Χθες ο ISIS ανήρτησε βίντεο μέσω του οποίου απειλεί να ανατινάξει ολόκληρη την Ευρώπη.