X

“Καζάνι που βράζει” η Ειδομένη

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται στα σύνορα με τα Σκόπια, θεωρώντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Ξαναγεμίζει η Ειδομένη από τα γύρω Κέντρα Φιλοξενίας.

Ant1news

Νέα φήμη ότι θα ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ξεσηκώνει χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη και το Πολύκαστρο, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη, την Νέα Καβάλα και τα Γιαννιτσά, να κατευθύνονται προς το φράχτη. Ήδη, χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου έχουν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, αλληλέγγυοι έχουν οργανώσει πορεία προς τα σύνορα, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους προθέσεων.

 

 

 

 

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

 

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

 

 

 

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Οι φήμες, που έχουν διαδοθεί από άγνωστη πηγή, έχουν πείσει τους ανθρώπους ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα ηγηθεί και θα ακολουθήσουν οι πρόσφυγες και από πίσω οι δημοσιογράφοι, για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

 

Η αστυνομία από την πλευρά της προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

 

Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε «παρεξηγήσεις και λάθη», δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, «η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη», κάνοντας παράλληλα έκκληση σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους να μην αφήνουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

 

Ερωτηθείς για το για ποιο λόγο η δράση των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ στην Ειδομένη είναι ανεξέλικτη, απάντησε ότι, «δεν είναι οργανωμένη δομή για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος», και χαρακτηρίζοντας άτυπο τον καταυλισμό, διευκρίνισε ότι,  «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να παράσχει βοήθεια».

Στο μεταξύ, παρά το ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα αποχώρησης των προσφύγων από τον καταυλισμό, η σημερινή κατάσταση προμηνύει ότι, τα λεωφορεία που εξακολουθούν να βρίσκονται σταθμευμένα εκεί, δεν πρόκειται να γεμίσουν.

Μέχρι σήμερα από την Ειδομένη έχουν αποχωρήσει έντεκα πούλμαν παίρνοντας περίπου 600 ανθρώπους από τους 13.000 που ήταν πριν από δύο μέρες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων κατά τη σημερινή καταμέτρηση παραμένει ίδιος με της χθεσινής, υποδηλώνοντας ότι οι ροές έχουν διακοπεί.