X

Ανησυχία και απόγνωση στην Ειδομένη

Απελπισία για τους πάνω από 11.000 πρόσφυγες, μετά και από το χθεσινό περιστατικό εξαπάτησής τους. Σε «συναγερμό» οι Αρχές για τους υπαίτιους της φήμης για το άνοιγμα των συνόρων.

Ant1news

Εντάσεις προκλήθηκαν χθες στην Ειδομένη, με τους ξεσηκωμένους πρόσφυγες να περιμένουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ και θα περάσουν. Οι Αρχές, από την πλευρά τους, τέθηκαν σε «συναγερμό» αναζητώντας τους επιτήδειους που διέδωσαν τις φήμες.

Οι φήμες που ξεκίνησαν από απροσδιόριστη αφετηρία από το Σάββατο, ήθελαν τα σύνορα να ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, με αποτέλεσμα να στραφούν προς το φράχτη με τα Σκόπια χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά και από άλλους της Μακεδονίας. Καραβάνια ανθρώπων έφταναν από το πρωί της Κυριακής από τα Γιαννιτσά, την Νέα Καβάλα, το Πολύκαστρο, ακόμα και από τα Διαβατά.

 

Προβληματισμός στις Αρχές, απόγνωση των προσφύγων

Τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα κίνητρα και τους σκοπούς που θέλησαν να εξυπηρετήσουν οι υπαίτιοι της διάδοσης του απίθανου σεναρίου.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε «παρεξηγήσεις και λάθη», δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού οι εικόνες της Καθαράς Δευτέρας στιγμάτισαν όλη την Ευρώπη, που παρακολουθούσε οικογένειες με παιδιά και ανάπηρους ανθρώπους, στις πλάτες άλλων, να περνούν χείμαρρο για να φτάσουν στην ΠΓΔΜ και λίγες ώρες αργότερα να επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν σε διάφορες ΜΚΟ και αλληλέγγυους που παρακινούν τα σενάρια, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι αφοριστικό για όλες τις οργανώσεις που δρουν την περιοχή. Ο Γιώργος Κυρίτσης είχε χθες δηλώσει σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στην Ειδομένη ότι, «δεν είναι οργανωμένη δομή για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος», και χαρακτηρίζοντας «άτυπο» τον καταυλισμό, διευκρίνισε πως,  «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να παράσχει βοήθεια».

«Να μην καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξηρά. Καταγραφή και πιστοποίηση έχει γίνει για τις περισσότερες ΜΚΟ, από εκεί και πέρα ξεφυτρώνουν μερικές που προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να λάβουμε και μέτρα, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι ΜΚΟ «δεν μπαίνουν σε οργανωμένα Κέντρα». «Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε διά της πειθούς να πάψει το φαινόμενο Ειδομένη», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και συμπλήρωσε ότι για το σκοπό αυτόν, θα πάνε σήμερα στην Ειδομένη «κλιμάκια υψηλού επιπέδου, με ικανούς διερμηνείς».

Απελπισία και εντάσεις στην Ειδομένη

Σχεδόν 11.000 πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη εδώ και έναν μήνα, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πριν από δύο μέρες μία 24χρονη γέννησε στη σκηνή του καταυλισμού.

Τα όρια του κόσμου εκεί, όπου υπάρχει επιπλέον πρόβλημα στη σίτισή τους, φτάνουν στα όριά τους, ωστόσο, η πλειονότητα αρνείται να αποχωρήσει για κάποιο κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Κατά τα χθεσινά επεισόδια υπήρξε διχασμός μεταξύ των προσφύγων, με κάποιους να εμποδίζουν άλλους να συνεχίσουν την άσκοπη διαδρομή τους προς τα σύνορα. Όταν επέστρεψαν στον καταυλισμό, σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, προέκυψαν άλλες, μικρότερες εντάσεις, για μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ποιος θα φορτίσει πρώτος το κινητό του, δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Αποσυμφόρηση με αργούς ρυθμούς

Η σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων της Ειδομένης συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαν αποχωρήσει έντεκα λεωφορεία με σχεδόν 600 άτομα, προς Κέντρα σε Ημαθία και Πιερία. Στην Ημαθία, μάλιστα, ομάδα κατοίκων «υποδέχτηκε» τους 200 πρόσφυγες που έφτασαν στο χωριό Αγία Βαρβάρα, Βέροιας, με ακραίες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και το πέταγμα γουρουνοκεφαλών στα λεωφορεία που τους μετέφεραν. Το περιστατικό, που αποδόθηκε σε ακροδεξιούς κύκλους και μέλη της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε από την πλειονότητα των κατοίκων και το πρωί του Σαββάτου, πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες, στους οποίους μοίρασαν κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Η πλειονότητα, ωστόσο, όσων παραμένουν στην Ειδομένη αρνείται να αποχωρήσει από εκεί, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες αποτελούν και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Η οικογένεια της 9χρονης που μεταφέρθηκε με ηπατίτιδα Α σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ήταν ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν χθες στο ένα από τα δύο λεωφορείο που έφυγε από την Ειδομένη.