X

Σταθερά πάνω από 50.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Χαμηλός ο αριθμός αφίξεων στα νησιά και στον ασφυκτικά γεμάτο Πειραιά. Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ο πίνακας με τα σημερινά στοιχεία.

Ant1news

Συνολικά 50.146 είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση του Συντονιστικού Κέντρο Διαχείρισης του Προσφυγικού. Μετά από μία εβδομάδα, σχεδόν που ο αριθμός αυξομειωνόταν, τις τελευταίες τρεις μέρες παραμένει στα ίδια επίπεδα, καθώς οι ροές από τα νησιά είναι σχεδόν μηδενικές.

Ειδομένη και Πειραιάς, ωστόσο, εξακολουθούν να ασφυκτιούν.

Στα νησιά του Αιγαίου ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε 4.289, οι 2.068 είναι στη Λέσβο, οι 1.371 στην Χίο και οι 655 στη Σάμο.

Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 14.430, οι 5.467 στον Πειραιά, οι 1.971 στο Σχιστό, 4.315 στο Ελληνικό και 712 στον Ελαιώνα.

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.879, στη βόρεια 28.548, οι 11.426 στην Ειδομένη.

Ο πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία

 

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσφυγικό

Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, αυτήν την ώρα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις. Επίσης, ότι προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και ακόμη ότι θα προχωρήσει η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.

Το Κυβερνητική Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία, εντός 20 ημερών, 30.000 θέσεων φιλοξενίας, πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας.

Μειωμένες οι ροές στον «γεμάτο» Πειραιά

Μείωση παρουσιάζουν και σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" χωρίς να μεταφέρει κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία άφιξη από τα νησιά του Αιγαίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.467 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σχεδόν μηδενικές οι ροές στα νησιά

Πολύ μικρές είναι πλέον οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Χθες Κυριακή και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο, χθες και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 17 άτομα. Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 63, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν 64 άτομα. Ερωτηθείς για το αν αυτό οφείλεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, απάντησε στο Καλημέρα Ελλάδα ότι, «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες να δούμε, γιατί και ο καιρός ήταν άσχημος και η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι στην αρχή της».

Οι εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 337 στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι επισκέπτεται τη Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το χοτ σποτ της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.