X

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το θέμα του χρέους

Αφορμή οι δηλώσεις Σόιμπλε. Προβληματισμός και για τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δις αφού τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν χαρακτηρίζονται «πολύ σκληρά».

Ant1news

"Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Όπως τόνισε ο ίδιος οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ. Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ωστόσο, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανέφεραν ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ανάγκη να κλείσει το ασφαλιστικό με τρόπο πολιτικά διαχειρίσιμο αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το «αντάλλαγμα» είναι σκληρές αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας στο θέμα του δημοσιονομικού.

Άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει περαιτέρω τις συντάξεις θα πρέπει από κοινού με τους θεσμούς να βρουν άλλες λύσεις.