X

Θρίλερ στην Κύπρο - Αεροπειρατεία σε πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών

O δράσης "οδήγησε" το αεροσκάφος στην Λάρνακα. Απελευθέρωσε αρκετούς επιβάτες. Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ποια είναι τα αιτήματά του.

Ant1news

Θρίλερ με αεροσκάφος της EgyptAir που βρίσκεται υπο τον έλεγχο αεροπειρατή είναι σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. 

Πρόκειται για Airbus Α320 της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση MS 181. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί με προορισμό το Κάιρο.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο και ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 08.46.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ένας επιβάτης απείλησε τον πιλότο Ομάρ Αλ Τζαμάλ οτι θα ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά. Οι Αιγυπτιακές αρχές ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν οτι ο άνδρας φέρει εκρηκτικά.

Σχετικά με την ταυτότητα του δράστη επικρατεί μια σύγχυση. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μετέδωσε πως ο δράστης ονομάζεται Ιμπαρήμ Σαμάχα και είναι καθηγητής κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο ο ίδιος ο καθηγητής μιλώντας στο BBC είπε πως είναι απλώς ένας από τους επιβάτες.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο δράστης ονομάζεται Σεϊφ Ελ Ντι Μουστάφα και Αιγύπτιος στρατιωτικός, 59 χρόνων. 

 

Το κυπριακό ραδιόφωνο μετέδωσε οτι ο αεροπειρατής ζήτησε άσυλο στην Κύπρο ενώ σύμφωνα με το Reuters ζητά και την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά επίσης να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σην πρώην γυναίκα του που ζει στην Κύπρο.  

Η πρώην σύζυγός του πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί. 

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 81 επιβάτες αλλά σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου της Λάρνακας στο αεροσκάφος βρίσκονται 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. 

Οκτώ Βρετανοί και δέκα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στους επιβάτες, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας.

 

Ο αεροπειρατής επέτρεψε αρχικά σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και στη συνέχεια και στους υπόλοιπους, σύμφωνα με το ΡΙΚ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Reuters, όλοι οι επιβάτες έχουν απελευθερωθεί εκτός από 7 που παραμένουν εντός.

Νωρίτερα, η EgyptΑir ανέφερε ότι τέσσερις ξένοι υπήκοοι και τα 7 μέλη του πληρώματος  παρέμεναν ότι αεροσκάφος ενώ είχαν αποβιβαστεί 49. 

 

 

Ανάμεσα στους επιβάτες που απελευθερώθηκαν βρίσκονταν και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

 

 

 

 

 

Η αστυνομία της Κύπρου έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Στο αεροδρόμιο βρίσκονται οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών και έχουν μεταβεί ασθενοφόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου.

 

 «Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.