X

Αίσιο τέλος στην αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο 59χρονος αεροπειρατής. Απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι όμηροι. Είχε όντως εκρηκτικά ο δράστης; Γιατί αποφάσισε να παραδοθεί.

Ant1news

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία στην Κύπρο, καθώς ο δράστης παραδόθηκε και συνελήφθη από τις αρχές, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ νωρίτερα εικόνες τηλεοπτικών μέσων έδειχναν τους τελευταίους επτά επιβαίνοντες να βγαίνουν από το αεροσκάφος, ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ ειδικής ομάδας της Αστυνομίας και του 59χρονου. Οι αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών

Αίσθηση προκάλεσε ο πιλότος του αεροσκάφους της Egyptair, ο οποίος για να σωθεί πήδηξε με σχοινί από το παράθυρο του πιλοτηρίου. Λίγο πριν είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία, στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο αεροπειρατής, φέροντας στην μέση του μια ζώνη απο την οποία εξέχουν - όπως φαίνεται στην φωτογραφία - διάφορα καλώδια.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι αρχές, ο άνδρας δεν είχε εκρηκτικά επάνω του, αλλά... καλύμματα φορητών τηλεφώνων! "Είχαμε μια τέτοια υποψία, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Συμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» στο αεροπλάνο βρέθηκαν εκρηκτικά και οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προέβησαν σε έλεγχο αμέσως μετά τη σύλληψη του αεροπειρατή.

 

 

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου υποστηρίζει ότι ο δράστης δεν φαίνεται να συνδέεται με την τρομοκρατία, αλλά να είναι απλά ένας ασταθής ψυχολογικά άνθρωπος, με αιγυπτιακή καταγωγή. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο δράστης ονομάζεται Σεϊφ Ελ Ντι Μουστάφα, είναι 59 χρόνων και στρατιωτικός.

 

«Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας. Μάλιστα, από την Αίγυπτο έφθασαν στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά όμως δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

 

Όσον αφορά στην ταυτότητα του δράστη, αρχικά υπήρξε σύγχυση. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μετέδωσε νωρίτερα πως ο δράστης ονομάζεται Ιμπαρήμ Σαμάχα και είναι καθηγητής κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο ο ίδιος ο καθηγητής μιλώντας στο BBC είπε πως είναι απλώς ένας από τους επιβάτες.

Το χρονικό της αεροπειρατείας

Το θρίλερ με το αεροσκάφος της EgyptAir ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με 81 επιβάτες, εκ των οποίων 21 ήταν ξένοι και οι 15 μέλη του πληρώματος. Πρόκειται για Airbus Α320 της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση MS 181. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί με προορισμό το Κάιρο.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στα 70 μίλια από την Κύπρο και ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 08.46.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ένας επιβάτης απείλησε τον πιλότο Ομάρ Αλ Τζαμάλ οτι θα ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά. Οι Αιγυπτιακές αρχές ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν οτι ο άνδρας φέρει εκρηκτικά.

 

Το κυπριακό ραδιόφωνο μετέδωσε οτι ο αεροπειρατής ζήτησε άσυλο στην Κύπρο ενώ σύμφωνα με το Reuters ζήτησε και την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε επίσης να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σην πρώην γυναίκα του που ζει στην Κύπρο. Η πρώην σύζυγός του πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί. 

Οκτώ Βρετανοί και δέκα Αμερικανοί ήταν μεταξύ των επιβατών, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας.

 

Ο αεροπειρατής επέτρεψε αρχικά σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και στη συνέχεια και στους υπόλοιπους, σύμφωνα με το ΡΙΚ. 

 

 

Ανάμεσα στους επιβάτες που απελευθερώθηκαν αρχικά βρίσκονταν και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.