X

Πάνω από 51000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

«Βόμβα» ο Πειραιάς με σχεδόν 6.000. Πρώτη φορά ακριβής αριθμός για την Ειδομένη. Αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός αν και τις τελευταίες ημέρες οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδαμινές.

Ant1news

Συνολικά 51.430 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Μόνο στον Πειραιά βρίσκονται 5.815 πρόσφυγες με τις  σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100. Συνολικά στην Αττική παραμένουν 15.081 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παρά το γεγονός ότι σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας είχε αποφασισθεί η διανομή από σήμερα ενημερωτικών φυλλαδίων προς τους πρόσφυγες και μετανάστες με τα οποία θα εξηγούσαν για ποιο λόγο θα έπρεπε να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας με τη βοήθεια μεταφραστών, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος όπως και αυτός της Κυλλήνης χωρητικότητας 1300 ατόμων.

Επίσης, για πρώτη φορά δίνονται στοιχεία για τον ακριβή αριθμό προσφύγων που παραμένουν στην Ειδομένη εκτός του Camp. Σύμφωνα με το Συντονιστικό οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 11.324. Χθες σημειώθηκαν συμπλοκές όταν οι αστυνομικοί επιχειρησαν να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.573 και στην Κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται 2.753.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξήθηκε αν και τις τελευταίες ημέρες οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδαμινές.

Ωστόσο, χθες έφτασαν στη Λέσβο 569 άνθρωποι, ανεβάζοντας σε πάνω από 2.000 τον αριθμό όσων κρατούνται στο hot spot της Μόριας και περιμένοντας την ενεργοποίηση όσων προβλέπει η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Νέες αφίξεις το πρωί

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβαστεί από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων. Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη».

Xθες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Ιρακινού.  Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.