X

Άρχισε η διαδικασία αποσυμφόρησης του Πειραιά

Συνολικά 631 άτομα έχουν αναχωρήσει ήδη από το λιμάνι του Πειραιά για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Ιωάννινα, Κυλλήνη και Πιερία.

Ant1news

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από το πρωί, η διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα. Συνολικά 631 άτομα έχουν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Περίπου έξι πούλμαν μετέφεραν 38 οικογένειες (350 άτομα) στην Κυλλήνη όπου θα φιλοξενηθούν σε πρώην τουριστικό θέρετρο, ενώ άλλα 214 άτομα μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ακόμα 67 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν αργά το απόγευμα με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Χράνη Πιερίας.

Μεταφραστές και εθελοντές εξήγησαν το πρωί σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μίλησαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ισχυρή δύναμη του κεντρικού λιμεναρχείου, ενώ τη διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών παρακολουθεί ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Έως αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται τρία πλοία με 65 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα αναμένεται το πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα. Τα ξημερώματα εξάλλου αναμένεται ο κατάπλους και του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Πρέβελης" από τα Δωδεκάνησα με 5 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ στις 6:30 θα καταπλεύσει και το "Αριάδνη" με άλλα 27 άτομα από τη Μυτιλήνη.

«Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης.

 

Συνολικά στην ελληνική επικράτεια παραμένουν περισσότεροι από 51.000 πρόσφυγες , σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού για την διαχείρηση του Προσφυγικού. Στην Αττική βρίσκονται 14.960 πρόσφυγες, οι 5.350 εκ των οποίων στο λιμάνι του Πειραιά (σύμφωνα με την βραδυνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα), όπου τη νύχτα της Τετάρτης σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

Στη Βόρεια Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων είναι 28.451, οι 11.324 βρίσκονται στην Ειδομένη. Στα νησιά του Αιγαίου κατεγράφησαν συνολικά 5.737. Στη Λέσβο βρίσκονται οι 2.844, στη Χίο οι 1.529 και στη Σάμο 724.

Έως αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά  αναμένονται τρία πλοία με 65 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στις  11:35 το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα. Στις 5:35 τα ξημερώματα εξάλλου αναμένεται ο κατάπλους και του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Πρέβελης" από τα Δωδεκάνησα με 5 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ στις 6:30 θα καταπλεύσει και το "Αριάδνη" με άλλα 27 άτομα από τη Μυτιλήνη.