X

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ant1news

Τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση "δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της, ισχύουσας για τους συζύγους, φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά, αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης".

Σημειώνεται πάντως ότι και στη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα αναφέρεται ότι τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης «δύνανται» να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και όχι «υποχρεούνται».

Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  Οι διατάξεις για τους άνεργους, τους φοιτητές και τους φορολογούμενους με πενιχρό εισόδημα έχουν ήδη ψηφιστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει ο φόρος που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό να πληρωθεί σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θέλουν να μην αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς της πληρωμής του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.