X

Εκατοντάδες αφίξεις και νέο ρεκόρ εγκλωβισμένων προσφύγων

Περιστατική βίας και αντιδράσεις στην εσωτερική μετεγκατάσταση από τους πρόσφυγες. Μειωμένες, αλλά χωρίς τέλος οι ροές στα νησιά. Ασφυκτιά η Ειδομένη.

Ant1news

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.  Σύμφωνα με τη σημερινή καταγραφή του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια είναι 52.046, δηλαδή 653 άνθρωποι περισσότεροι από χθες (και 253 από τις αναφερθείσες αφίξεις στα νησιά).

Στην Αττική παραμένουν 14.608 πρόσφυγες, οι 5.377 στο λιμάνι του Πειραιά - όπου συνεχίζεται η διαδικασία αποσυμφόρησης, μετά και τα περιστατικά βίας το βράδυ της Τετάρτης - και οι υπόλοιποι στα κατά τόπους Κέντρα Φιλοξενίας.

Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.813, με τους 11.318 να βρίσκονται στην Ειδομένη και ομάδα αυτών να εξακολουθεί να κρατά αποκλεισμένη τη σιδηροδρομική γραμμή. Στην περιοχή οι εντάσεις είναι καθημερινές, τόσο μεταξύ των προσφύγων, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Διάφοροι «καλοθελητές» εξακολουθούν να λένε στους πρόσφυγες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή να τους προτρείνουν εναλλακτικές διαδρομές, ένας αγρότης και ιδιοκτήτης καντίνας χθες όρμησε με το τρακτέρ του στο camp, όπου βρίσκονταν δεκάδες παιδιά και όχι μόνο, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατεγράφησαν 5.720, με τη Λέσβο να φιλοξενεί 3.311 πρόσφυγες, τη Σάμο 731 και την Χίο 1.529. Στο Κέντρο Κράτησης της Χίου το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών προσφύγων.

 

 

Ο πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία

 

Ασταμάτητες οι ροές στα νησιά

Χθες Πέμπτη και μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου αποβιβάστηκαν συνολικά 401 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 190 άτομα, στη Χίο 211, ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 620 στη Μυτιλήνη, και 216 στη Σάμο. Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός hot spot δομές του νησιού είναι άδειες. Σημειώνεται ότι οι 211 αφιχθέντες χθες στη Χίο παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του λιμεναρχείου αφού δεν χωράνε στο hot spot.

Υπό περιορισμό στα hot spot των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο hot spot σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2574, στη Χίο 1660 και στη Σάμο 218.

Τέλος, περίπου 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Παρασκευή από το πρωί στη Λέσβο.

 

 

 

 

Αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι οι πρόσφυγες

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, από πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μετακινηθούν από εκεί παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

 

 

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

 

 

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

 

Προβλήματα στη μετεγκατάσταση από τον Πειραιά στα Ιωάννινα

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, κατά την άφιξη των τεσσάρων λεωφορείων, που μετέφεραν 210 πρόσφυγες στον καταυλισμό του Κατσικά στα Ιωάννινα. Τα άτομα που έφτασαν στην περιοχή, όταν είδαν πού πηγαίνουν αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία, ζητώντας να γυρίσουν πίσω στον Πειραιά, από όπου είχαν ξεκινήσει.

 

 

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, προτού ξεκινήσουν τους είχαν πει ότι θα πάνε σε συγκρότημα τουριστικών κατοικιών στην Μυρσίνη Ηλείας, από όπου είχαν ήδη λάβει πληροφορίες από όσους είχαν όντως φτάσει εκεί ότι, οι συνθήκες είναι πολύ καλές.

Μόλις δύο οικογένειες κατέβηκαν και πήγαν στις σκηνές του καταυλισμού κι αυτό διότι είχαν πολλά παιδιά, τα οποία είχαν ταλαιπωρηθεί από το ταξίδι.

 

 

Ακολούθησαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για να πειστούν να κατέβουν, αλλά ήταν μάταιες, με αποτέλεσμα να διανυκτερεύσουν στα λεωφορεία. Το πρωί της Παρασκευής, τελικά, πείστηκαν στην πλειονότητά τους να μεταφερθούν στον καταυλισμό.

 

 

 

 

Φωτογραφίες και βίντεο από τα Ιωάννινα: epiruspost.gr, epirus-tv-news.blogspot.gr