X

“Μεγάλη έξοδος” των προσφύγων από το hot spot της Χίου (βίντεο)

Έκρυθμη η κατάσταση. Πορεία προσφύγων και μεταναστών από το hot spot της ΒΙΑΛ στο λιμάνι. Επεισόδια και μαχαιρώματα τα ξημερώματα.

Ant1news

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ το μεσημέρι της Παρασκευής, 1η Απριλίου 2016 και κατευθύνονται προς την πόλη της Χίου, μέσω του κεντρικού επαρχιακού δρόμου.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά με όλα τα υπάρχοντά τους άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ άρχισαν να κινούνται προς την πόλη της Χίου.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, σύμφωνα με το astraparis.gr, βγήκαν στον επαρχιακό δρόμο πραγματοποιώντας πορεία συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας και ασθενοφόρου. Σημειώνεται ότι η αστυνομία αρκέστηκε στην παρακολούθηση και ουσιαστικά στην καθοδήγησή τους προς την πόλη, σε μια προσπάθεια η πορεία τους να είναι χωρίς επεισόδια και ειρηνική.

Λίγες ώρες αργά και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κέντρου στον χώρο εκτιμάται ότι έχουν μείνει οι μισοί από τους περίπου 1650 πρόσφυγες και μετανάστες, που υπήρχαν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις εκεί.

 

Εν τω μεταξύ, άγριες συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών σημειώθηκαν τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα το hot spot στη ΒΙΑΛ να θυμίζει πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με το politischios.gr, μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

 

Σε μία προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Έτσι εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της διμοιρίας στη Χίο.

 

Την ίδια ώρα, «Οι Γιατροί του Κόσμου» έκαναν γνωστό ότι αποχωρούν από το hotspot της Χίου, αφού από τα επεισόδια δεν γλίτωσαν ούτε οι υποδομές της ΜΚΟ που είχαν στηθεί, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες. 

Έκλεισε προσωρινά το λιμάνι της Χίου

Μέσω του λιμανιού των Μεστών εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς Χίο, αφού το λιμάνι της πόλης έχει καταληφθεί από εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από το hot spot.

Ήδη προς το λιμάνι των Μεστών κινείται πλοίο «Tera Jet» το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο επί πολλές μέρες στη Μυτιλήνη. Περί τις 11 στο λιμάνι των Μεστών αναμένεται να δέσει και το πλοίο «Blue Star 1» το οποίο εκτελεί το τακτικό δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά. 

Οι επιβάτες του δρομολογίου προς Πειραιά έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στις 10 στο Δημαρχείο της Χίου προκειμένου να μετακινηθούν προς τα Μεστά από όπου θα επιβιβασθούν. Με λεωφορεία θα μετακινηθούν και προς τη Χίο οι επιβάτες του πλοίου οι οποίοι ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη στη Χίο.

Οι διωκτικές αρχές ελπίζουν πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί