X

Αποκλεισμένο από μετανάστες το λιμάνι της Χίου

Πάνω από 800 πρόσφυγες περίμεναν για ώρες ένα πλοίο της γραμμής, για να βρεθούν στον Πειραιά. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας. Αντιδράσεις για τα μαχαιρώματα της Πέμπτης.

Ant1news

Ολονύχτια «κατάληψη» πραγματοποίησαν, στο λιμάνι της Χίου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν για ώρες ένα πλοίο της γραμμής, προκειμένου να βρεθούν στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, το πλοίο «Terajet» που απέπλευσε από τη Λέσβο στις 18:00 χθες το απόγευμα παραμένει ανοιχτά του λιμανιού, ενώ το «Blue Star 1» έδεσε τελικά στο λιμάνι των Μεστών, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί με πούλμαν οι επιβάτες του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ παραμένουν περί τα 600 άτομα, ενώ η κατάσταση εκεί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων, ενώ αστυνομικοί εκτελούν περιπολία στην περίφραξη.

Μάλιστα, για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης έφθασαν στη Χίο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αποτελούμενες από 45 άτομα. Μετά δε τη μαζική φυγή των προσφύγων, βρίσκονται σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν νέες αποδράσεις.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν προβληματισμένοι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη, όταν μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς θα κινηθούν σήμερα οι 800 πρόσφυγες, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο και τους δυνατούς ανέμους, παρέμειναν όλη τη νύχτα στο λιμάνι της Χίου.

Στο σύνολο τους είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.