X

Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης (βίντεο)

Συνολικά 202 μετανάστες και πρόσφυγες επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο. Μαζική υποβολή αιτήσεων για άσυλο στην Μυτιλήνη.

Ant1news

Άρχισε από τα ξημερώματα η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία μεταναστών, βάσει της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. 

Δύο επιβατικά πλοία αναχώρησαν από τη Λέσβο νωρίς σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, μεταφέροντας 136 μετανάστες. Πρόκειται για 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία - οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν.

Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Χθες ξέσπασαν επεισόδια στο νησί όταν ομάδα κατοίκων αρνήθηκε τη μεταφορά όσων μεταναστών είναι προς απέλαση στην Τουρκία, στο κτήριο των Ταμπάκικων,  το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει ως χώρος παραμονής τους, μέχρι να φύγουν.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex βρίσκονται στη Λέσβο όπου κάθε μετανάστης συνοδεύεται κι από έναν άνδρα της Frontex. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

 

Λίγο πριν τις 10:00 έφτασαν στο Δικελί τα δύο πλοία με τους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις ασύλου τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία, ενώ οι αφίξεις στα νησιά δεν έχουν σταματήσει λεπτό. Μόνο μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας αποβιβάστηκαν στη Λέσβο 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις.

Μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου έχουν φτάσει τα 2.850 μέσα σε δυο ημέρες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo "Αριάδνη" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το "Νήσος Μύκονος" με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Βίτσας: Μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς

Μέχρι το Πάσχα το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπληρώνοντας ότι έως την επόμενη Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των 10.000 θέσεων φιλοξενίας.  

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ήδη αποχώρησαν από το λιμάνι προς Ελαιώνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, 1.400 - 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ζήτησε τη βοήθεια όλων ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου, όπως είπε, υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και πρόσθεσε, στο Mega, ότι μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Σχετικά με την επαναπροώθηση προς την Τουρκία, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα και εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα διακοπούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων  καθώς όπως είπε «αν δουν οι διακινητές ότι υπάρχουν μια τέτοια διαδικασία θα τους κοπεί η όρεξη».

ΝΔ: Ανίκανη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί το Προσφυγικό

Ο Υπεύθυνος του Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, για τα φαινόμενα βίας και την ανεύθυνη στάση της Κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αποδεικνύεται παντελώς ανεύθυνη και εγκληματικά επικίνδυνη. Τα πρωτοφανή και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα περιστατικά βίας μεταξύ των αλλοδαπών, με αποκορύφωμα αυτά του Πειραιά και της Χίου, όχι μόνον προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ανήσυχες πλέον παρακολουθούν ένα εξελισσόμενο θέατρο του παραλόγου, αλλά αμαυρώνουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η έκδηλη αδυναμία να επιβληθεί η νομιμότητα, εξαιτίας των ιδεολογικών αγκυλώσεων, αλλά και των προσκολλήσεων της Κυβέρνησης στο δόγμα που θέλει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ρόλο παρατηρητή, οδηγούν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο η Κυβέρνηση να μην μπορεί, εντός της Ελληνικής Επικράτειας, να επιβάλει την τάξη και την εφαρμογή του νόμου, ανεχόμενη περιστατικά βιαιοπραγιών και καταστροφών, που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και δημιουργούν καταστάσεις για τις οποίες καθίσταται συνυπαίτια και υπεύθυνη.

Η σημερινή επαναπροώθηση μόλις 202 ατόμων, όταν υπήρξαν τουλάχιστον 339 νέες αφίξεις και ενώ ήταν δυνατόν να προωθηθούν στην Τουρκία τουλάχιστον 500 μετανάστες, φανερώνει την προχειρότητα, την ανεπάρκεια και κυρίως την ανικανότητα της Κυβέρνησης να συντονίσει και να επιληφθεί της κατάστασης, όπως οφείλει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος».

Γεννηματά: Συγκεκριμένο σχέδιο για τους πρόσφυγες με βάση την Εθνική Γραμμή

«Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση με βάση την Εθνική Γραμμή να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Η προχειρότητα και οι κινήσεις πανικού μεταφέρουν το πρόβλημα και τις σκηνές βίας από τη μια περιοχή στην άλλη. Το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί με καθεστώς Ειδομένης. Στη Χίο βιώνουν τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης η οποία οφείλει εξηγήσεις», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Συμπλήρωσε ότι όπως τη διαβεβαίωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, στη συνάντηση που είχαν, «υπάρχει δυνατότητα σταδιακής μετεγκατάστασης προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές χώρες που είναι πρόθυμες να τους υποδεχτούν. Αρκεί να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες των αιτημάτων ασύλου».

«Αυτή η δυνατότητα δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληξε η κα Γεννηματά.