X

Στη σκιά των Wikileaks η νέα φάση της διαπραγμάτευσης

Εξηγήσεις από την Ντέλια Βελκουλέσκου θα ζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης.

Ant1news

Υπό τη σκιά της διαρροής των συνομιλιών Τόμσεν – Ντελκουλέσκου αρχίζει στις 4 το απόγευμα η νέα φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών,  η πιο κρίσιμη από την σύναψη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, καθώς από αυτήν κρίνεται όχι μόνο η εκταμίευση καθυστερούμενων δόσεων, αλλά εν πολλοίς και το ζήτημα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 

Οι διαρροές αυτές αλλά και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε τηλεφωνικά με Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, και Παντοάν.

Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρώτο επίσημο ραντεβού του με το κουαρτέτο πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει και εκ του σύνεγγυς εξηγήσεις από την Ντέλια Βελκουλέσκου για την στάση της και τον σχεδιασμό καθυστέρησης στην διαπραγμάτευση και πίεσης της ελληνικής πλευράς ακόμη και με την απειλή χρεοκοπίας για να δεχθεί να λάβει σκληρά μέτρα, με τα οποία διαφωνούν, ως προς το εύρος και το πεδίο εφαρμογής οι ευρωπαίοι δανειστές, που επίσης αναμένεται να ζητήσουν από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις για την συμπεριφορά και την τακτική του Ταμείου στην διαπραγμάτευση.

 

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης, στόχος είναι να έχει επέλθει συμφωνία στα ακανθώδη ζητήματα όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, κόκκινα δάνεια), μέχρι τις 12 Απριλίου, οπότε υπάρχει προγραμματισμένη διακοπή των συνομιλιών στην Αθήνα, λόγω της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην οποία θα μετάσχουν τα στελέχη του Ταμείου, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά  και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Για τα κόκκινα δάνεια, οι δανειστές ζητούν να υπάρχει ευχέρεια πώλησης κάθε είδους δανείων σε τρίτους (ξένα fund, εγχώριες εταιρείες κτλ), ενώ η Αθήνα επιδιώκει πλαίσιο προστασίας για τα στεγαστικά δάνεια (τουλάχιστον όσα αφορούν α΄ κατοικία) και τα δάνεια των μικρώνν-μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο Ασφαλιστικό, έχει κλειδώσει η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όμως μένει να υπάρξει συναίνεση σε ότι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης και την αύξηση ή μη των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να καθοριστεί το εύρος των περικοπών που φέρονται ως δρομολογημένες σε εφάπαξ, μερίσματα και επικουρικές συντάξεις, ακόμη και σε κύριες συντάξεις άνω των 1.300-1.400 ευρώ, κάτι που πάντως προσπαθεί να αποτρέψει η Κυβέρνηση.

Στο Φορολογικό, φαίνεται να υπάρχει ήδη συμφωνία για μικρή μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και νέα φορολογική κλίμακα, με έναν ή δύο νέους συντελεστές, παράλληλα με επιπλέον επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες στην φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.

«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Reuters: Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος

Στο περιθώριο της Συνόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον όμως έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση.

Κατά το ίδιο πρακτορείο, , αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο, χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου. Στις 12 Απριλίου όλοι πάνε στην Ουάσινγκτον, άρα καλύτερα πριν από τότε», προσθέτοντας ότι «μόνον τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Και μετά τελικά όλα πρέπει να συνδυασθούν ταυτόχρονα».

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου πάντως σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κρατήσουν εις βάθος χρόνου οι συζητήσεις για το χρέος, αφήνοντας περιθώριο ακόμη και για την λήψη μιας «πρώτης δεσμευτικής απόφασης» τις ημέρες της Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ άλλοι παράγοντες σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως τις 12 Απριλίου χωρίς την συναίνεση του Ταμείου, αλλά μόνο μεταξύ  Αθήνας-ευρωπαίων και βάσει αυτής να κινηθούν οι εξελίξεις για αξιολόγηση και χρέος.