X

Μεγαλύτερη ...θυσία στις επικουρικές στην νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό

Σε ποια σημεία επιμένουν οι δανειστές και ποιες είναι οι ελληνικές υποχωρήσεις. Εν μέσω έντασης, λόγω Wikileaks, η διαπραγμάτευση.

Ant1news

Σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναενωμένη, τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για το Ασφαλιστικό, καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές εισέρχεται σε μία κρίσιμη φάση, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks για τον ύποπτο ρόλο του Π. Τόμσεν για λογαριασμό του ΔΝΤ..

Οι διαφοροποιήσεις στο σχέδιο που έχει μπει στο τραπέζι αφορούν κυρίως στο “ψαλίδι” στις επικουρικές που μπαίνει βαθύτερα και φθάνει ως και το 40%, περικοπές στο εφάπαξ απο 15% ως και 25%, αλλά και "τσεκούρι" κατά τουλάχιστον 32,5% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, “μαχαίρι” στο ΕΚΑΣ και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης και του επανυπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων, οι οποίες μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα "κοπούν' κατά 15%.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα και δέχεται να συζητήσει μειώσεις στις για όσους εισπράττουν μεικτά πάνω από 1.300-1.400 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύναξης.

Μεγάλο “αγκάθι” παραμένουν οι συντελεστές αναπλήρωσης των νέων κύριων συντάξεων. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου έχουν εκφράσει διαφωνίες για το μοντέλο που προκρίνει το υπουργείο Εργασίας. Στη νέα πρόταση που έχει υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποδέχεται συντελεστή αναπλήρωσης 0,77 για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 2,00 για 40 έτη με χαμηλότερα ενδιάμεσα ποσοστά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά για τα πρώτα έτη ασφάλισης.

Η Αθήνα εκτιμά πως έχει “κλειδώσει” η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, η οποία θα μειώνεται κατά 2% κάθε χρόνο για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης, φτάνοντας τα 345,6 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης. Οι μειώσεις στις νέες κύριες συντάξεις θα ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 15%, με τους δανειστές να ζητούν πάντως ακόμη μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.