X

Παγκόσμιο “σεισμό” προκαλούν τα Panama Papers

Ηχηρά ονόματα της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του θεάματος, αλλά και του αθλητισμού. Πώς γινόταν το ξέπλυμα από τον Παναμά.

Ant1news

Σάλο έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η διαρροή εγγράφων, που ήρθε στο φως και έλαβε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Panama Papers». Η πρωταγωνίστρια εταιρεία Mossack Fonseca, με έδρα τον Παναμά φέρεται να είναι ως μια από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Τα εκατομμύρια έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, «ζωγραφίζουν» το πώς οι πελάτες της παναμέζικης εταιρείας μπορούσαν να ξεπερνούν τα εμπόδια κυρώσεων και αποφεύγοντας τους φόρους να ξεπλένουν χρήματα. Στα αρχεία που διέρρευσαν συγκαταλέγονται πάνω από 11 εκατομμύρια αρχείων, με τα ονόματα να κινούνται μέχρι και το επίπεδο επικεφαλής κρατών.

Ανάμεσα στους δώδεκα αρχηγούς κρατών του κόσμου βρίσκονται ο Πρόεδρος της Αργεντινής, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν και της Ισλανδίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά και οι γαμπροί του Προέδρου της Κίνας, καθώς και πλήθος ανθρώπων από το στενό περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο σκάνδαλο, όμως, εμπλέκονται και ονόματα από το χώρο του θεάματος και του ποδοσφαίρου. Ο Πέδρο Αλμαδοβάρ, ο Λιονέλ Μέσι, αλλά και βασικό στέλεχος της FIFA, βρίσκονται ανάμεσά τους.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι, υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για τη χρήση φορολογικών παραδείσων, όμως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κρύβονταν οι πραγματικοί κάτοχοι των χρημάτων, όπως και η προέλευσή τους.

Στην προκειμένη δημιουργήθηκαν σκιώδεις εταιρείες, οι οποίες φαίνονται εξωτερικά νόμιμες, όμως στην ουσία είναι ανύπαρκτες. Μοναδική τους δραστηριότητα είναι ότι, η διαχείριση των χρημάτων και η απόκρυψη των ιδιοκτητών τους.