X

Το νέο “πακέτο” μέτρων για να κλείσει η διαπραγμάτευση

Διάλλειμα στις διαπραγματεύσεις. Νέα δέσμη φορολογικών μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ για να κλείσει το συνολικό πακέτο μέτρων 5,4 δις ευρώ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Παύση στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Θεσμών έχουμε σήμερα αφού η Ελλάδα θα παραδώσει νέα δέσμη φορολογικών μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ για να κλείσει το συνολικό πακέτο μέτρων 5,4 δις ευρώ, την ώρα μάλιστα που οι δανειστές ζητούν μείωση του μισθολογικού κόστους και παρεμβάσεις στον ΦΠΑ.

Από την πλευρά της η Αθήνα –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΝΤ1- αντιπροτείνει:

  • Αύξηση έμμεσων φόρων
  • «Φρένο» στις προσλήψεις στο Δημόσιο (για 2 ή 3 έτη)
  • Μείωση αμυντικών δαπανών
  • Μείωση αμοιβών σε ΔΕΚΟ

Αυξήσεις σε «μισή ντουζίνα» έμμεσων φόρων

Ειδικότερα η Ελλάδα, στο μέτωπο των έμμεσων φόρων έχει βάλει στο τραπέζι για να κλείσει το κενό:

  •        Αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα
  •        Αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα & ποτά
  •        Αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
  •        Αύξηση τελών στην συνδρομητική τηλεόραση & κινητή τηλεφωνία

Με τα παραπάνω μέτρα, εκτός της επίθεσης που θα δεχτούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της νέας κλίμακας για το εισόδημα και αυτής που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης, σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια καταναλωτές και από τους έμμεσους φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη θα οδηγήσει σε ένα νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε μια μεγάλη σειρά τροφίμων και προϊόντων που εκτιμάται ότι θα καταστήσει πανάκριβο το σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς».

Η Κυβέρνηση στην αγωνιώδη της προσπάθεια για έσοδα έφτασε μάλιστα να προτείνει μέχρι και την αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα -σε μια αγορά που η κρίση την έχει οδηγήσει στην πιο μικρή ταχύτητα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι τραπεζικές επιταγές κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Τέλος τραπεζικών επιταγών (;)

Ένα Τέλος επί των επιταγών 0,15 ευρώ, όπως έχει επιβληθεί στην Ιρλανδία, θα λειτουργούσε ως ασφάλιστρο και δεν θα δημιουργούσε αντιδράσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς που σημειώνουν ωστόσο ότι πλέον είναι πολύ μικρός ο αριθμός, τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σημειώνουν εξάλλου ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν μπλοκ επιταγών μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις υπονοώντας ότι και πάλι τα βάρη θα πέσουν σε εκείνους που εξακολουθούν και επιβιώνουν μέσα στην κρίση.

Το μέτρο έρχεται μετά την απόρριψη από τους θεσμούς της ελληνικής πρότασης για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, υποστηρίζοντας πως έτσι θα αντληθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί στην αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα, την οποία «ευνοούν» η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ & Συμπληρωματικό φόρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ακόμα και ενδεχόμενο αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ όπως και η αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο ώστε η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ και να φθάσει δυνητικά τα 3 δις€ !

… Και μικρές περικοπές δαπανών

Από τον τομέα των δαπανών φαίνεται να προκρίνεται η «επιβράδυνση» των προσλήψεων ακόμη με την κυβέρνηση ζητά μετ' επιτάσεως την εξαίρεση Υγείας και Παιδείας. Η κυβέρνηση θα προτείνει αύριο στους θεσμούς την διατήρηση του κανόνα «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. 

Η επιβράδυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών που αφορούν το μισθολογικό κονδύλι. Σημειώνεται ότι από φέτος προβλέπονταν αλλαγή του κανόνα των προσλήψεων σε «1 προς 3», προκειμένου να καλυφθούν 20.000 κενές θέσεις στην δημόσια εκπαίδευση.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις αρχές Μαΐου, αλλά ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην ικανότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

"Φωτιές" άναψε η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως το 2002, "αναγκάζοντας" τον κ. Σταθάκη να προβεί σε διορθωτική δήλωση.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ και τη διαπραγμάτευση, υποστηρίζει, «Πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «λοξοκοίταζε» προς το ΔΝΤ – ΗΠΑ, τώρα τάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ – Γερμανίας.

Αυτή η εναλλαγή ρόλων «καλού – κακού», που επιλέγει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την αξιολόγηση, δηλαδή την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων, δε μπορεί να κρύψει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις στο ζήτημα του χρέους και της πορείας της ευρωζώνης, έχουν κοινό στόχο την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων τους, σε βάρος του λαού».