X

Συνάντηση με το κουαρτέτο για προσχέδιο συμφωνίας

Σε εξέλιξη η συνάντηση. Τι προτείνουν οι δανειστές, τι η ελληνική πλευρά.  Ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τα «απόνερα» των διαρροών του WikiLeaks.

Ant1news

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Xουλιαράκης, συναντώνται αυτή την ώρα με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν ανακοινώθηκε η αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΚΤ στο κουαρτέτο, ο Ράσμους Ρούφερ και η αντικατάστασή του από τον Φραντσέσκο Ντρούντι.

Μακραίνει ο κατάλογος των μέτρων

Tο ΔΝΤ φέρνει στην Αθήνα νέα μέτρα, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο. Το Ταμείο επικύρωσε το ρόλο του ως δανειστής και όχι μόνο. Θα κρατά τον «τόνο» στην αξιολόγηση.

Η επιμονή της ελληνικής πλευράς στη συμφωνία του καλοκαιριού αναμένεται να μην κρατηθεί, καθώς μετά το χθεσινό διάλειμμα των διαβουλεύσεων, η Ντέλια Βελκουλέσκου επιστρέφει «δριμύτερη», με εξασφαλισμένη την παρουσία της στις συζητήσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι, «κάναμε πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Άλλωστε σε πρωινή συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι, «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».


Το κλίμα της διαπραγμάτευσης

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη σκιά των διαρροών του WikiLeaks και τον «πόλεμο ανακοινώσεων» που ακολούθησε μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ. Ο «πρωταγωνιστής» των επίμαχων διαλόγων, Πολ Τόμσεν, ο οποίος συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στην επίσκεψή της στο Βερολίνο, δήλωσε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι δεν έχει νευριάσει καθόλου με την Ελλάδα. Ο ίδιος, σημείωσε ότι, είχε προηγουμένως συναντήσεις με τις δύο «Σιδηρές Κυρίες», χωρίς ωστόσο διευκρινίσει το τι συζήτησαν. 

Όλες οι πλευρές των δανειστών πρέπει να παραμείνουν στην ίδια γραμμή και να προχωρήσουν, υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι, δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του χρέους.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλοι «μαζί» είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη αξιολόγηση. Με άλλα λόγια:

Α. Επανεξέταση των μισθών του Δημοσίου. (Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, για το μισθολόγιο, τις προσλήψεις και τις προαγωγές, είχε στόχο της διατήρηση του μισθολογικού κόστους κάτω από το 10% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση άρνησης της Αθήνας να επανεξετάσει αυτόν το νόμο, θα υποχρεωθεί να ανατρέξει στην επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, που προβλέπεται στη δεύτερη αξιολόγηση. (εισοδήματα στρατιωτικών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, πανεπιστημιακών, αστυνομικών και του ανώτατου κλήρου).

Στο μνημόνιο, επίσης, προβλέπεται νέο κύμα κινητικότητας του Δημοσίου, αλλά και επανεξέταση του συνόλου προσωπικού.

Β. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, η μόνη επανεξέταση που μπορεί να γίνει είναι αυτή που αποφεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή η αύξηση του φόρου στις ΔΕΚΟ.

Γ.Επίσης στο φορολογικό, το Ταμείο επιμένει σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, να πάει από τα 9.100, που φαίνεται πως έχουν καταλήξει, στα 7.000 ή στα 8.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει το αφορολόγητο στα 9.950.

Δ. Στο Ασφαλιστικό το ΔΝΤ επιμένει να απορρίπτει την ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζητεί τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και της προσωπικής διαφοράς από το 2016.

Έρχεται δεύτερο πακέτο μέσα στο 2016

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πρέπει να πληρωθεί το κόστος των πρόσθετων μέτρων άμεσα, με κίνδυνο περεταίρω καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης. Στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θελήσει να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στην Ελλάδα, τότε μπορεί να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο που βρίσκεται στα «συρτάρια» τους, το οποίο προβλέπει ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο σε δεύτερο χρόνο.

Δηλαδή, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί για Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό κενό και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Αν η Ελλάδα πάρει τη δόση των 5, 7 δισ., θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συμπέσει χρονικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία βάζει αυτόματα στο παιχνίδι το ΔΝΤ.

Με τις δεδομένες απαιτήσεις που εγείρονται από τώρα, από το Ταμείο δεν είναι διόλου απίθανο η Αθήνα να αναγκαστεί σε συμπληρωματικό πακέτο μέτρων πριν το τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017, ώστε να συμβαδίσει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

 

Τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα για την κάλυψη του 1,8 δισ.

Από την πλευρά της η Αθήνα –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΝΤ1- αντιπροτείνει:

  • Αύξηση έμμεσων φόρων
  • «Φρένο» στις προσλήψεις στο Δημόσιο (για 2 ή 3 έτη)
  • Μείωση αμυντικών δαπανών
  • Μείωση αμοιβών σε ΔΕΚΟ

Αυξήσεις σε «μισή ντουζίνα» έμμεσων φόρων

Ειδικότερα η Ελλάδα, στο μέτωπο των έμμεσων φόρων έχει βάλει στο τραπέζι για να κλείσει το κενό:

Αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα

Αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα και ποτά

Αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητ

Αύξηση τελών στην συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία

Με τα παραπάνω μέτρα, εκτός της επίθεσης που θα δεχτούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της νέας κλίμακας για το εισόδημα και αυτής που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης, σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια καταναλωτές και από τους έμμεσους φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη θα οδηγήσει σε ένα νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε μια μεγάλη σειρά τροφίμων και προϊόντων που εκτιμάται ότι θα καταστήσει πανάκριβο το σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς».

Η Κυβέρνηση στην αγωνιώδη της προσπάθεια για έσοδα έφτασε μάλιστα να προτείνει μέχρι και την αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα -σε μια αγορά που η κρίση την έχει οδηγήσει στην πιο μικρή ταχύτητα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι τραπεζικές επιταγές κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Τέλος τραπεζικών επιταγών (;)

Ένα Τέλος επί των επιταγών 0,15 ευρώ, όπως έχει επιβληθεί στην Ιρλανδία, θα λειτουργούσε ως ασφάλιστρο και δεν θα δημιουργούσε αντιδράσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς που σημειώνουν ωστόσο ότι πλέον είναι πολύ μικρός ο αριθμός, τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σημειώνουν εξάλλου ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν μπλοκ επιταγών μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις υπονοώντας ότι και πάλι τα βάρη θα πέσουν σε εκείνους που εξακολουθούν και επιβιώνουν μέσα στην κρίση.

Το μέτρο έρχεται μετά την απόρριψη από τους θεσμούς της ελληνικής πρότασης για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, υποστηρίζοντας πως έτσι θα αντληθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί στην αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα, την οποία «ευνοούν» η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ακόμα και ενδεχόμενο αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ όπως και η αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο ώστε η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ και να φθάσει δυνητικά τα 3 δις€ !

… Και μικρές περικοπές δαπανών

Από τον τομέα των δαπανών φαίνεται να προκρίνεται η «επιβράδυνση» των προσλήψεων ακόμη με την κυβέρνηση ζητά μετ' επιτάσεως την εξαίρεση Υγείας και Παιδείας. Η κυβέρνηση θα προτείνει αύριο στους θεσμούς την διατήρηση του κανόνα «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. 

Η επιβράδυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών που αφορούν το μισθολογικό κονδύλι. Σημειώνεται ότι από φέτος προβλέπονταν αλλαγή του κανόνα των προσλήψεων σε «1 προς 3», προκειμένου να καλυφθούν 20.000 κενές θέσεις στην δημόσια εκπαίδευση.